Vijesti / Regija

Željko Kovačević za RTL

Rukovoditelj obrane od poplava: "Situacija je u skladu s predviđanjima i pod kontrolom"

Rukovoditelj obrane od poplava:
Screenshot/RTL

" Ovaj vodni val je drugačijeg karaktera od onog prošle godine. Ono je bio vodni val s Drave, to je drugačiji poplavni događaj", rekao je Kovačević

Dunav i Drava rastu. Drava je jutros dosegla 392 centimetara, a kad dosegne tu razinu, izađe iz svog korita, prelije se na svoju lijevu obalu i prekrije poznatu osječku promenadu.

Iz Osijeka se uživo za RTL Danas sinoć javio Bojan Uranjek koji je razgovarao sa Željkom Kovačevićem, rukovoditeljem obrane od poplava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kakvo je sada stanje?

"Dunav i Drava rastu, mi smo u Osijeku na lijevoj obali Drave. Drava je danas dosegla 386 centimetara, a kad dosegne tu razinu, izađe iz svog korita, prelije se na svoju lijevu obalu i prekrije poznatu osječku promenadu, jednu od najljepših šetnica u kontinentalnoj Hrvatskoj. Za Osijek to još uvijek nije alarm, jer se ovdje na lijevoj obali i dalje nalazi jedno područje, a tek iza njega nasip. To tako i funkcionira da zaštiti desnu obalu na kojoj se nalazi grad. Kakvo je stvarno stanje, reći će nam Željko Kovačević, rukovoditelj obrane od poplava Dunava i Drave."

Imaju li Osječani razloga za zabrinutost?

"Nemaju nikakvog razloga za zabrinutost, situacija je u skladu s predviđanjima, pod potpunom kontrolom. Imamo nešto malo viši vodostaj u odnosu na naša predviđanja, obzirom da je i Dunav dosegao nešto više razine nego što smo predviđali i u Batini i u Aljmašu pa stoga imamo nešto više vodostaje na Dravi nego što smo procjenjivali - nekakvih 370 centimetara, ali sve je u okviru procjena i nema nikakve opasnosti."

Bili smo danas u vikend naselju Karašica, njega se brani nasipom i boks barijerama, što ljudi tamo mogu očekivati u narednim danima?

"Mogu biti mirni, pratimo situaciju. Ovaj vodni val je drugačijeg karaktera od onog prošle godine. Ono je bio vodni val s Drave, to je drugačiji poplavni događaj. Pratimo stanje i ovisno o potrebi, otvore koje smo ostavili u boks barijerama zatvorit ćemo sukladno vodostajima, ako to bude potrebno."

Pogled iz zraka na visoki vodostaj Drave u Osijeku, lipanj 2024. Fotogalerija

Što je s Dunavom?

"Dunav je dosegao svoj maksimum u Batini, na profilu ulazom u Hrvatsku i drži taj nivo kako predviđamo neka tri do četiri dana. Iza tog vodnog vala dolazi drugi vodni val, tako da očekujemo visoke vode odnosno, redovne mjere obrane od poplava na Dunavu u idućih sedam do deset dana. Taj val sada seli prema Aljmašu, radi uspor Dravi, otuda i ovi visoki vodostaji, seli dalje prema Vukovaru, Iloku gdje očekujemo isto redovne mjere obrane od poplava, ništa izvan uobičajenih okvira obrane kakve imamo na Dravi i Dunavu."

Građane se ipak poziva na oprez kako bi sve proteklo u najboljem redu.


Izdvojeno

Reci što misliš!