Vijesti / Regija

SVINJOGOJCI TRAŽE SMJENE

Nakon šokantnih prizora, nova eutanazija u Andrijaševcima: ''Stao sam i rekao - prvo mene, onda možete svinje''

Nakon šokantnih prizora, nova eutanazija u Andrijaševcima: ''Stao sam i rekao - prvo mene, onda možete svinje''
RTL

Iz ministarstva su kontaktirali predstavnike svinjogojaca i za srijedu dogovorili sastanak u Zagrebu

Slavonski svinjogojci pogođeni epidemijom afričke svinjske kuge ne odustaju – traže smjene odgovornih zbog širenja zaraze, aljkavog provođenja eutanazije i dezinfekcije te postupanja instituicija prema njima. Prvo su zatražili smjene ministrice Vučković i ravnateljice Uprave za veterinarstvo, a sada i smjenu državnog tajnika Pavića, piše Danas.hr.

U Andrijaševcima nova eutanazija svinja, i to nakon što su prizori baš iz ovog mjesta šokirali javnost, pokrenuli lavinu reakcija i zahtjev za smjenom ministrice poljoprivrede Marijom Vučković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ja sam bio prvo stao na vrata i kazao – prvo mene – a onda možete te svinje poubijati. Onda su djeca skočila, ajde tata – nemoj pravit probleme tata", sa suzama u očima svoj slučaj prepričava Ivan Bilić iz Bošnjaka.

Gledajući veterinare ispred svojih svinja, Duško Pavlik iz Andrijaševaca sam je uzeo pištolj i skratio agoniju.

"Kada su otišli plakao sam kao malo dijete za tim svinjama jer nisam znao još, nisam bio svjestan što sam uradio - da sam to uradio svojim svinjama", prepričao nam je.

Treći dan od eutanazije pred kućom Marka Majera konačno je isprana svinjska krv. Mještani Andrijaševaca još prepričavaju šokantan prizor.

"Jednostavno sam ostao zabezeknut, zapanjen, to je bilo znači djece, žena, mještana koji su došli to vidjeti. I sad se ježim kad vidim i one muhe i ono sve kad vidim što je bilo, to se ne može opisati", svjedoči Milenko Bilić iz Cerne.

Gorčinu koju Marko osjeća nakon svega nije ublažilo ni obrazloženje ministrice pa i dalje traži njenu ostavku.

"Ministrica protiv poljoprivrede treba dati ovaj ostavku zbog neučinjenog ništa za nas poljoprivrednike, a konkretno kod ovog slučaja je više propusta, znači odgovorna osoba mislim da je jedino ministrica protiv poljoprivrede", smatra Marko.

Ministrica ne zna, a osobe oko nje ili ne znaju ili ne žele znati, kažu svinjogojci i dodaju - kad već sve uvozimo – uvezimo i stručnjake za borbu protiv afričke svinjske kuge.

Iz ministarstva su kontaktirali predstavnike svinjogojaca i za srijedu dogovorili sastanak u Zagrebu.

"Ministrica ako ne želi odstupiti, nema problema, ali ima onda kratak rok da uzme veliku metlu i da počisti Upravu za veterinarstvo, a sa Upravom za veterinarstvo i državnog tajnika Pavića", poručuje predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović.

Pavić je, kažu svinjogojci, iznio veliku neistinu, da su svi objekti u kojima je provedena eutanazija nakon 42 dana ponovo dezinficirani.

"Uopće to nije istina, znači kod mene je danas 65. dan kako su svinje eutanazirane. Nitko nije došao nakon 42. dan što su rekli da će doći druga dezinfekcija - nitko", priznaje Ivan Peštalić iz Posavskih Podgajaca.

Nakon današnje eutanazije i dezinfekcija koja bi trebala spriječiti širenje zaraze. Širenje bunta nezadovoljnih Slavonaca pak nije spriječeno.


Izdvojeno

Reci što misliš!