Vijesti / Regija

prekrasno

Palača Gutmann, simbol i ponos grada Belišća, osvanula u novom ruhu

Palača Gutmann, simbol i ponos grada Belišća, osvanula u novom ruhu
OBŽ

Ukupna vrijednost projekta je 21.407.631,56 kuna, od čega je iz fondova Europske unije sufinanciran iznos od 16.919.313,76 kuna

Palača Gutmann, simbol grada Belišća, registrirano i zaštićeno kulturno dobro, teško je stradala uslijed topničkog napada iz okupirane Baranje 3. siječnja 1992. godine. U topovskim udarima i požaru uništen je sav secesijski interijer sa stropnim vitrajem i drugi jedinstveni sadržaji zgrade izgrađene 1905. godine.

Sinoć, 16. rujna 2023. godine, uz prigodnu svečanost, Palača Gutmann svečano je otvorena nakon temeljite obnove i rekonstrukcije, a ujedno su otvorene također uređene pristupne površine središnjeg gradskog trga. Obnova je provedena kroz projekt „List do lista - industrijska baština Belišća“, pokrenut 2019. godine, čiji je nositelj Grad Belišće, a partner je Turistička zajednica Grada Belišća. Ukupna vrijednost projekta je 21.407.631,56 kuna, od čega je iz fondova Europske unije sufinanciran iznos od 16.919.313,76 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svečanom programu - u komu je otvaranje obogaćeno izložbom djela akademskog slikara i kipara Nedeljka Čubeka, a potom koncertom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku - nazočili su mnogi građani Belišća, Valpova i susjednih općina, čelnici Grada Belišća, a među uzvanicima je bio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

"Desetljećima se čekalo na obnovu, a i kada se krenulo trebalo je sedam godina od projektiranja, prijave projekta, odobrenja sufinanciranja iz fondova EU, provođenja javne nabave, početak radova 2020. godine, korona i energetska kriza. Dogodilo se niz otežavajućih okolnosti i projekt ne bi uspjeli završiti bez pomoći Vlade RH i njenih mjera, a na poseban način veliko hvala našoj Županiji. To kako se Županija odnosi ne samo prema Belišću nego i drugim jedinicama lokalne samouprave je primjer kako bi trebalo biti svugdje. Hvala županu, zamjenicima i svim suradnicima iz Županije na pomoći. Kad god smo zapinjali, što se događalo u raznim situacijama i kada nam je trebalo da nas se savjetima provede kroz projekte i donesu odluke po zakonu i propisima, oni su bili tu. Hvala projektantima, nadzoru te naravno našim sugrađankama i sugrađanima na strpljenju", rekao je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je gradonačelniku i svim sudionicima projekta.

"U projektu su sudjelovali Osječko-baranjska županija, Vlada RH i brojne druge institucije. Naravno, nije bilo jednostavno. Ovakvi infrastrukturni projekti sa sobom često nose i nepredviđene okolnosti i iznenađenja, no uz dobar tim i slogu može se puno napraviti. Projekt je od projektiranja do izvršenja trajao gotovo sedam godina, no postojala je ustrajnost gradske uprave i svih sudionika. Nova lijepa vizura grada Belišća tako će ostati na ponos generacijama koje slijede, a Palača Gutmann bit će i dalje prepoznatljiv simbol ovog grada", kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

FOTO: OBŽ

Projektom „List do lista - industrijska baština Belišća“ rekonstruiran i opremljen objekt Palača Gutmann, uspostavljen interpretacijski centar industrijske baštine, kreiran prepoznatljiv vizualni identitet Palače Gutmann kao središnje turističke atrakcije industrijske baštine Grada Belišća, proširena turistička, kulturna i društvena ponuda grada kreiranjem kulturnih, obrazovnih i interpretativnih sadržaja/programa, obavljena adaptacija prostorija Muzeja Belišće i uveden novi sustav grijanja, uređene prostorije za rad organizacija civilnog društva (Šahovski klub Belišće, Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće) te proširena kulturno-turistička ponuda kreiranjem novih turističkog sadržaja/proizvoda.

FOTO: OBŽ


Izdvojeno

Reci što misliš!