Vijesti / Regija

svečano otvorenje

U Vukovaru otvoren Ukrajinski dom

U Vukovaru otvoren Ukrajinski dom
Grad Vukovar/MŠlafhauzer

Ukrajinski dom će ukrajinska zajednica koristiti za aktivnosti na njegovanju, očuvanju i promicanju ukrajinske kulture s ciljem smanjena asimilacije i kvalitetnije integracije raseljenih osoba iz Ukrajine

U Vukovaru je jučer upriličeno svečano otvorenje Ukrajinskog doma, a u organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva „Ivan Franko“ Vukovar.

Prva je ovo nekretnina u vlasništvu ukrajinske udruge u Hrvatskoj, a nakon dugog vremena zastoja projekta, projektu je posebnu potporu dao Grad Vukovar putem svojih sredstava te u suradnji s Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara osigurao i dodatna sredstva za njegovu konačnu realizaciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt je započeo još 2010. godine, a osim Grada Vukovara i FORGV-a dobio je potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, VSŽ, Svjetskog kongresa Ukrajinaca, članova udruge te brojnih donatora.

Ukrajinski dom će ukrajinska zajednica koristiti za aktivnosti na njegovanju, očuvanju i promicanju ukrajinske kulture s ciljem smanjena asimilacije i kvalitetnije integracije raseljenih osoba iz Ukrajine.

Otvorenju je u funkciji izaslanika Predsjednika RH nazočio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuvši kako se s projektom susreo dok je bio u fazi stagniranja.

"Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s predstavnicima ukrajinske zajednice u našem gradu kao i Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara, uz vlastita sredstva i sredstva Fonda iznašli smo način da ovaj projekt zajednički privredemo kraju. Nakon što smo prije nekoliko godina pomogli otvorenje Mađarskog doma u Vukovaru, siguran sam kako će novootvorena zgrada osigurati odgovarajuće uvjete za unaprjeđenje očuvanja i njegovanja kulture Ukrajinaca na području našega grada, ali i dodatno pružiti ruku sigurnosti za osobe raseljene iz ratom pogođene Ukrajine. Grad Vukovar će i dalje biti na raspolaganju kako ukrajinskoj, tako i svim drugim nacionalnim manjinama na području našega grada!", rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Ivan Penava.

Događaj su svojom nazočnošću uveličali i izaslanik Vlade RH Zvonko Milas, Veleposlanik Ukrajine u RH NJ.E. Vasilj Kirolič, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Ham, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković te brojni drugi uzvanici i gosti.

Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar broji 130 članova te ove godine obilježava 20 godina djelovanja, a 2021. godine su bili dobitnici Plakete Grada Vukovara zbog kvalitetnog rada na njegovanju i promociji ukrajinske kulture.


Izdvojeno

Reci što misliš!