Vijesti / Regija

njemačka statistika

Razmišljate o odlasku na rad u Njemačku? Objavljeno tko ima ima najviše, a tko najniže satnice

Razmišljate o odlasku na rad u Njemačku? Objavljeno tko ima ima najviše, a tko najniže satnice
SiB.hr

Istraživanja Destatisa pokazala su da viša razina obrazovanja donosi veću zaradu, a mjesečna plaća osoba bez stručne spreme je 2817 eura bruto. Plaća onih s majstorskom, tehničkom ili sličnom školom iznosila je oko 4826 eura, a primjerice zaposlenika s doktoratom bila je 8687 eura

Čak 40 posto zaposlenika u Njemačkoj promijenilo bi svog poslodavca, a niske plaće uglavnom su razlog za to. Fenix Magazin piše da plaća u Njemačkoj ovisi o raznim čimbenicima, od obrazovanja do opsega posla.

Podaci Destatisa, njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, pokazali su da je prosječna njemačka satnica u travnju prošle godine iznosila 24,77 eura pa je tako prosječna mjesečna plaća stalno zaposlenih iznosila 4105 eura bruto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istraživanja Destatisa pokazala su i da viša razina obrazovanja donosi veću zaradu, a mjesečna plaća osoba bez stručne spreme je 2817 eura bruto. Plaća onih s majstorskom, tehničkom ili sličnom školom iznosila je oko 4826 eura, a primjerice zaposlenika s doktoratom iznosila je prosječno mjesečno 8687 eura.

Ipak, skoro dvije trećine svih zaposlenika ima ispodprosječnu mjesečnu plaću.

Statistika je pokazala da je najveća satnica u zanimanjima iz prirodnih znanosti, geografije i informatike, gdje prosječna iznosi 24,31 eura. Na drugom su mjestu administracija, pravo, organizacijske vještine poslovanja i računovodstvo, u kojima prosječna satnica iznosi 22,70 eura.

Slijede jezik, književnost, humanističke, društvene i ekonomske znanosti, a u ovim zanimanjima prosječna satnica iznosi 21,82 eura. Na četvrtom su mjestu mediji, kultura, umjetnost i dizajn, a prosječna je satnica 20,20 eura.

Na petom su mjestu područja iz zdravstva, socijalne djelatnosti i obrazovanje, u kojima je prosječna satnica nešto veća od 20 eura, odnosno iznosi 20,08 eura. Sljedeće je vađenje sirovina i proizvodnja - zanimanja u kojima je prosječna satnica 18,51 eura.

Sedmo je područje graditeljstva, arhitekture i geodezije u kojima je prosječna satnica 17,76 eura. Zatim su komercijalni poslovi, robni promet, prodaja, hotelijerstvo i turizam, a ovdje je prosječna satnica 17,22 eura.

Predzadnje mjesto zauzela su područja transporta i logistike, sigurnosti te čišćenja u kojima je zaposlenici prosječno po satu zarade gotovo 15 eura, točnije 14,96 eura. Na samom su se kraju smjestila zanimanja u poljoprivredi, šumarstvu, stočarstvu i hortikulturi, a satnica je samo 12,67 eura, prenosi Danas.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!