Vijesti / Regija

suradnja gradova

Sastali se gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka kako bi pokrenuli 'Inicijativu 4 grada'

Sastali se gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka kako bi pokrenuli  'Inicijativu 4 grada'
Grad Osijek

Osječki gradonačelnik Ivan Radić kazao je kako je cilj ovog sastanka vidjeti što su koji gradovi napravili i tko je u čemu bolji od drugoga kako bi mogli učiti jedni od drugih, primijeniti to u svojim gradovima te svi zajedno napredovati

Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka sastali su se u utorak u Zagrebu kako bi pokrenuli ,,Inicijativu 4 grada” – platformu za suradnju o temama od zajedničkog interesa između četiri najveća hrvatska grada. Poručili su kako je ovo nastavak njihove dosadašnje suradnje na korist svih građana, neovisno o političkoj opciji iz koje dolaze, a razgovarali su ponajprije o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić kazao je kako je cilj ovog sastanka vidjeti što su koji gradovi napravili i tko je u čemu bolji od drugoga kako bi mogli učiti jedni od drugih, primijeniti to u svojim gradovima te svi zajedno napredovati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Znamo da je u tijeku osmi krug APN-a. U Osijeku u vrijeme APN-a imamo 20 do 30 posto više zahtjeva za građevinske dozvole. Vlada priprema i novu stambenu politiku, ali tražimo i druge izvore financiranja te smo se sastali i s Europskom investicijskom bankom. Tu je i zeleno i digitalno što zagovara Europska unija, a i u Osijeku radimo na tome. Ovi sastanci mogu biti samo dobri i plodonosni, a cilj je što bolji život naših sugrađana. Dogovorili smo i radne skupine i idući sastanak kroz koje ćemo pokušati rješavati određene teme" – rekao je osječki gradonačelnik Radić. Dodao je kako Osijek donosi odluku o komunalnom redu, a Split ju je već donio pa njihova iskustva mogu pomoći. Zagreb i Osijek su jedini gradovi koji imaju tramvaje. S Rijekom će razgovarati o digitalizaciji, dok je po pitanju otpada Osijek otišao najdalje u usporedbi s drugim gradovima.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je kako se radi o temama o kojima se dugo promišljalo.

"Uvidjeli smo da naši gradovi na nekim temama imaju bolju suradnju s gradovima u inozemstvu, nego jedni s drugima, što nema smisla. Imamo isti zakonodavni okvir i često nas brinu isti problemi. Četiri smo najveća hrvatska grada i znamo da možemo još bolje upravljati na korist naših građana ukoliko intenzivnije surađujemo", kazao je gradonačelnik Tomašević i dodao kako će unutar Udruge gradova nastaviti suradnju i sa svim ostalim hrvatskim gradovima.

"Vjerujemo da postoje teme, programi i vrijednosti oko kojih se možemo složiti kako bi bili brži u reformama. Imamo specifične različitosti, ali u većini stvari možemo učiti jedni od drugih. To zapravo već i radimo na bilateralnoj razini, a ovom inicijativom to želimo činiti i multilateralno", kazao je gradonačelnik Tomašević.

"Vrlo mi je drago da smo se sastali u Zagrebu i da ćemo se nastavljati sastajati po drugim gradovima. Osim problema, uvidjeli smo da imamo i puno dobrih zajedničkih rješenja. Izabrali smo tri teme na početku koje nas povezuju, a to su priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija. Svi su nam problemi zajednički i tu smo da radimo na zajedničkom rješenju", rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

"Dogovorili smo odmah i datum idućeg susreta, početkom lipnja u Rijeci. Mnogih smo se tema dotaknuli na ovom sastanku, a jedna od njih je priuštivo stanovanje što je problem u svim ovim gradovima. Teme zelene tranzicije i digitalne transformacije su također bile u fokusu. Rekao bih da na tom planu gradovi trče pred državom. Imamo puno jedni od drugih za naučiti, a iznimno je važna i tema transparentnosti. Mislimo da smo i putem udruge gradova i ove inicijative kvalitetan partner i Vladi i drugim institucijama u pronalaženju rješenja za bolji život građana", istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.


Izdvojeno

Reci što misliš!