Vijesti / Regija

Proteklog vikenda

Održala se akcija čišćenja obale Dunava u Batini povodom Svjetskog dana voda

Održala se akcija čišćenja obale Dunava u Batini povodom Svjetskog dana voda
PR

Hrvatske šume dale su poseban doprinos toj akciji pomogavši, osim ljudstvom, i šumskom mehanizacijom, što je uvelike olakšalo prikupljanje otpada sa zabačenih i nepristupačnih djelova šumskog naplavnog područja rijeke

Svjetski Dan voda obilježava se 22. ožujka. Tom prilikom, u subotu, 25. ožujka održana je akcija čišćenja obale rijeke Dunav u Batini. Rijeka Dunav baranjska je žila kucavica koja omeđuje čitavu istočnu granicu Baranje s Bačkom. Osim što je Dunav od davnina predmet divljenja, opjevan u mnogim narodnim, ali i klasičnim glazbenim djelima, važan je i gospodarski i prometni pravac.

Nažalost, svake godine Dunav nosi i poveću količinu smeća koje neodgovorni i nesavjesni pojedinci odlažu u šumama i livadama koje su u naplavnom području rijeke. To smeće završava duž čitave obale kada vodostaj Dunava počne opadati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz ovih razloga, te kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja okoliša i voda, Općina Draž u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, Baranjskom čistoćom, MUP-om, Osnovnom školom Draž i brojnim lokanim udrugama i volonterima provela je jednodnevnu akciju prikupljanja otpada s obala Dunava te iz šuma u poplavnom području rijeke.

Okupljeni su prošetali obalom Dunava prikupljajući otpad od turističkog pristaništa u Batini sve do hrvatsko-mađarske granice. Hrvatske šume dale su poseban doprinos toj akciji pomogavši, osim ljudstvom, i šumskom mehanizacijom, što je uvelike olakšalo prikupljanje otpada sa zabačenih i nepristupačnih djelova šumskog naplavnog područja rijeke.

„Ta akcija predstavlja važan iskorak lokalne zajednice k rješavanju problema otpada u šumskom i riječnom okolišu, u što Hrvatske šume već godinama ulažu velike napore”, istaknuo je upravitelj Šumarije Batina Radomir Putnik.

Iz TZ Općine Draž pozdravljaju ovu akciju i nadaju se da će ova suradnja i postati tradicija barem jednom godišnje, a bilo bi dobro i više puta godišnje. Da je akcija provedena uspješno, potvrđuje i ogromna količina otpada, najviše plastičnog, koji je prikupljen i na prikladan način zbrinut u suradnji s Baranjskom čistoćom.


Izdvojeno

Reci što misliš!