Vijesti / Regija

slijepo kuče

U Vučedolu otkrivena vrsta sisavaca za koju se mislilo da je izumrla

U Vučedolu otkrivena vrsta sisavaca za koju se mislilo da je izumrla
RTL

Da se radi sljepašu, vrsti sisavca glodavca koja sliči krtici utvrdila je struka. Od krtice se razlikuje jer se hrani povrćem

Za slijepo kuče mislilo se da je izumrlo iz Hrvatske, nisu ga vidjeli desetljećima, sad harači po vrtovima. Dijana Molnar za RTL je otkrila susret s ovom životinjom: Sjedite, gledate kako se mrda povrće i samo nestane u zemlju. Čitala sam da voli krumpir, luk. Ali voli on sve!'

Bio je to prekrasan vrt, a nakon nekoliko dana ta životinja ga je opustošila!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dijana Molnar iz Vučedola u vrtu je prvo vidjela samo velike rupe, a onda sjela i gledala kako joj pred očima nestaje povrće.

Govori nam: "Sjedite i samo gledate kako se mrda povrće i samo nestane onako u zemlju!"
Slično iskustvo doživjeli su i Dijanini susjedi.

"Nisam ni znao što je, dok nisam se raspitao, nema oči i crna je. Malo veća od krtice", otkriva nam Radomir Petrović o tome kako izgleda da životinja.

A da se radi sljepašu, vrsti sisavca glodavca koja sliči krtici utvrdila je struka. Od krtice se razlikuje jer se hrani povrćem.

Potvrđuje nam to i Pavao Dragičević, stručni voditelj Javne ustanove za upravljanje i zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije. "Utvrdio sam da su to zaista sljepaši. Nazivaju ih i drugim imenima, u Srbiji Makedoniji zovu ga slijepo kuče", kaže Dragičević.

U Hrvatskoj je vijest o koloniji sljepaša na Vučedolu izazvala oduševljenje jer se mislilo da je ova vrsta kod nas izumrla. No živa je, a očito i zdrava jer svojim izraženim sjekutićima jede sve.

Dijana Molnar govori nam o navikama ove životinjice: "Prvo sam pročitala da voli krumpir, da voli luk, ali na kraju koliko sam ja to vidjela, on voli sve!"

Radomir kaže da najviše voli mrkvu jer za nju s ovom životinjom doslovno natezao.

"Ja gore, ona dolje, onda sam pustio! Šta, neka…, svejedno ja tu slabo uberem, a oni žive od toga", prepričava nam svoju bitku u kojoj je izgubio.

Svima je drago da ova zaštićena životinjska vrsta kod nas još uvijek živi, no ipak čini štetu, pa se vrtlarima nameće pitanje.


Izdvojeno

Reci što misliš!