Vijesti / Regija

rast će u svijetlim dvorima

Baranji dodijeljen najstariji cijep vinove loze

Baranji dodijeljen najstariji cijep vinove loze
PR

Veliki je ovo događaj i čast za Baranju kao vinsku regiju

Turistička zajednica Baranje prijavila se na natječaj za dodjelu trsa najstarije loze na svijetu koja je upisana u  Guinnessovu knjigu rekorda.

Najstarija vinova loza na svijetu – Stara trta ima više od 400 godina nalazi se u središtu starog dijela slovenskog grada Maribora, na samo nekoliko metara od rijeke Drave. Riječ je o sorti modra kavčina. Ovaj je trs ondje poznat pod nazivom Stara trta, a 1972. godine je njegova starost ustanovljena znanstvenom metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trs je svečano dodijeljen Turističkoj zajednici Baranje 11. ožujka 2023. na ”44. Tradicionalnom rezu najstarejše trte'' u Mariboru.

Trs će biti svečano posađen u Karancu 22. travnja 2023. u dvorištu vinarije Svijetli dvori, a do tada će ga vlasnik vinarije, g. Oliver Novački, čuvati pod posebnim uvjetima.

Sadnji u Baranji će prisustvovati slovenski red vitezova vina, te skrbnik najstarijeg trsa, Stanislav Kocutar koji će dati posebne upute za sadnju i brigu oko trsa, ali će i kontrolirati njegov rast tijekom godina.


Izdvojeno

Reci što misliš!