Vijesti / Regija

pristupačni turizam

Projektom “Inklutour” do novih mogućnosti zapošljavanja i širenja turističke ponude

Projektom “Inklutour” do novih mogućnosti zapošljavanja i širenja turističke ponude
PR

U sklopu projekta održan je seminar za pružatelje usluga u turizmu Osječko-baranjske županije pod nazivom “Pristupačni i inkluzivni turizam”

Tijekom 2023. godine nastavile su se provoditi aktivnosti u sklopu projekta “Inklutour”, a jedna od aktivnosti bila je namijenjena i pružateljima turističkih usluga na području Osječko-baranjske županije, točnije vlasnicima i/ili voditeljima malih i srednjih gospodarstava.

Tako je 7. i 8. ožujka održan seminar pod nazivom “Pristupačni i inkluzivni turizam” s ciljem predstavljanja i informiranja malih i srednjih poduzetnika u turizmu o prilagođenoj turističkoj ponudi za osobe s invaliditetom. Na seminar su se odazvali brojni predstavnici turističkih objekata iz Osječko-baranjske županije koji su mogli čuti i vidjeti na što se sve odnosi pojam pristupačni turizam.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom prvog dana seminara, sudionicima su se predstavili stručnjaci koji rade s osobama s invaliditetom pa se tako moglo čuti što je zapravo pristupačni turizam, kako sve može izgledati pristupačnost turističke ponude te koje sve potencijale i benefite imaju pružatelji usluga u turizmu prilikom prilagodbe objekta, ali i ono najvažnije - primjeren način komunikacije i prilagodbe pružanja usluga gostu s invaliditetom. Sve navedeno je objasnio i prezentirao Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda Osijek, dok je Nina Šatvar iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Osijek predstavila sudionicima najvažnije informacije o zapošljavanju osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali i sve državne poticaje koje poslodavac može ostvariti prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom. Zadnju riječ prvog dana seminara preuzele su Ivančica Bulut i Tajana Kovačević iz Inkluzivne kuće Zvono u Belišću kojom su predstavile rad udruge i rad osoba s invaliditetom u udruzi te objasnile iznimnu važnost zapošljavanja osoba s invaliditetom, kao i njihovu integraciju u društveni život i zajednicu.

Drugi dan seminara sudionike je dočekala zanimljiva i interaktivna psihološka radionica koju je vodila psihologinja Lea Buljević iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, a sve s ciljem osvještavanja položaja osoba s invaliditetom u društvu i kako bi se sudionici mogli staviti u njihovu “kožu”. Nakon radionice slijedili su primjeri pozitivne prakse među kojima su se našli turistički objekti s primjerima dobre prilagodbe sadržaja i smještaja za osobe s invaliditetom pa su se tako sudionicima predstavili “Didin konak” iz Kopačeva, “Maksimilian” iz Osijeka te “Ivica i Marica” iz Karanca.

Sudionici su s predavačima i međusobno razmijenili kontakte i iskustva, a dolaskom na seminar pružili podršku projektu te mogućnost daljnjeg razvoja inkluzivnijeg turizma i društva na području Osječko-baranjske županije.

Projekt Inklutour započeo je u ožujku 2022. i provodit će se sve do studenog 2023. godine. Projekt je financiran iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.” u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”.


Izdvojeno

Reci što misliš!