Vijesti / Regija

obilaznica apševci-lipovac

Uskoro montaža mosta preko Bosuta na cesti koja će zaobići crnu točku u prometu

Uskoro montaža mosta preko Bosuta na cesti koja će zaobići crnu točku u prometu
HAK

U okviru radova na izgradnji obilaznice Apševci-Lipovac dovršavaju se zemljani radovi te grade upornjaci na mostu Bosut

Radovi na izgradnji obilaznice Apševaca i Lipovca koji su započeli u veljači prošle godine odvijaju se u skladu s dinamičkim planom i rokovima projekta. Završeni su svi pripremni radovi na trasi. Zemljani radovi, odnosno izrada nasipa je u završnoj fazi na preko 80% trase,  dok je završni sloj nasipa izveden na 60 % trase. Na mostu Bosut izvode se betonski radovi na donjem ustroju. Izveden je već i upornjak U1 i 80% upornjaka U4, zatim stup S2 koji je u završnoj fazi te stup S4 na kojem je završeno pobijanje podgrade od talpi te započeo iskop za temelj stupa. Krajem veljače ove godine planira se početak montaže rasponske čelične konstrukcije, koja je u završnoj fazi proizvodnje u pogonu.

Dovršetkom ove obilaznice duljine 4,2 kilometra zaobići će se dionica državne ceste kroz naselja Apševci i Lipovac koja je identificirana kao crna točka. Svrha ovog projekta je poboljšanje cestovne sigurnosti te time i smanjenje broja nesreća s materijalnom štetom, smanjenje broja ozlijeđenih i poginulih na državnim cestama. Također, cesta povezuje postojeći čvor Lipovac na autocesti A3 (dio TEN-T osnovne mreže) te se na taj način poboljšava povezanost sekundarnih i tercijarnih čvorišta sa TEN-T mrežom. Dodatno, navedenim projektom smanjuje se prometno zagušenje i negativni ekološki utjecaji, prilagođava se klimatskim promjenama te povećava konkurentnosti lokalnih ekonomija putem bolje pristupačnosti drugim tržištima korištenjem novog prometnog spoja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjećamo kako je ugovor za izgradnju potpisan sa Zajednicom ponuditelja PZC Brod d.o.o. i Poduzeće za ceste Slavonski Brod, u iznosu 75.900.513,53 kn bez PDV, s rokom izvršenja od 18 mjeseci, dok je ugovor za nadzor nad izgradnjom potpisan s Institutom IGH Zagreb, u iznosu od 2.243.262,00 kn. Izvođač je uveden u posao 9. veljače 2022. godine."Bitno je i naglasiti kako je projekt sufinanciran EU sredstvima. Naime, 30. ožujka 2021. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje Agencije za financiranje i Ugovaranje projekata EU, te Hrvatskih cesta. Razdoblje provedbe Projekta određeno je od 01.12.2020. do 30.09.2023,  dok ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 106.069.667,20 kuna", poručuju iz Hrvatskih cesta.


Izdvojeno

Reci što misliš!