Vijesti / Regija

jeftinije im kod nas

Mađari u šopingu u Donjem Miholjcu: Usporedili su cijene sastojaka za paprikaš u mađarskim i hrvatskim trgovinama

Mađari u šopingu u Donjem Miholjcu: Usporedili su cijene sastojaka za paprikaš u mađarskim i hrvatskim trgovinama
ATV

Mađarima dodatno olakšava činjenica što do Hrvatske sada mogu i bez graničnih kontrola

Iako se građani Hrvatske žale na to da su cijene visoke, našim susjedima izgleda odgovaraju. Naime, Mađarska je odmrznula cijene i brojni građani odlučili su dolaziti u Hrvatsku kako bi kupili namirnice po povoljnijoj cijeni.

Inflacija je ondje trenutačno najveća u EU, a građani kupnjom goriva u Hrvatskoj uštede i do 16 eura. Ulje im je trenutačno 1,39 eura, a šećer 0,60 eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mađarski novinari ATV-a krenuli su po sastojke u trgovine za paprikaš. Prvo u Mađarskoj. Čim su došli u trgovinu, vidjeli su da nema krumpira po državnoj cijeni pa su ga morali kupiti skuplje, što je bio dodatni trošak od oko 70 forinti.

''U supermarketu smo kupili četiri žuta krumpira za 500 forinti po kilogramu, dakle to je iznosilo 220 forinti, dva luka za 529 forinti po kilogramu, što je iznosilo stotinjak forinti, a hrenovku smo kupili po relativno prihvatljivoj cijeni, s udjelom mesa od 65 posto'', napisali su, a konačna računica je bila 913 forinti, odnosno 2,3 eura.

Dolaskom u Hrvatsku, točniej u Konzum u donjem Miholjuc, situacija se znatno promijenila, javljaju novinari. U trgovini su mogli birati između pet vrsta krumpira, a cijene su im bile otprilike iste – kilogram za oko 260 forinti, odnosno 0.65 eura. Osim toga, pronašli su i hrenovke s 95 posto mesa, stoga su odabrali taj proizvod. Za iste proizvode – četiri krumpira, dva luka i hrenovke – platili su 529 forinti, dakle 1,33 eura.

Kako navode novinari koji su posjetili hrvatske dućane, Hrvatima ne smeta mađarski šoping-turizam. Isto tako navode i kako je Vlada prošle godine smanjila PDV na osnovne namirnice, a Mađarima dodatno olakšava činjenica što do Hrvatske sada mogu i bez graničnih kontrola.

duboševica udvar granica granični prijelaz
Jeftinije gorivo Otkako je ušla u Schengen, Mađari sve više dolaze u Hrvatsku po gorivo

Podsjetimo, prije samo nekoliko mjeseci Hrvati su naveliko išli u Mađarsku kupovati namirnice i točiti gorivo, ali evo kako se brzo stvari mogu okrenuti u ova inflacijsak vremena.


Izdvojeno

Reci što misliš!