Vijesti / Regija

'slavonski tartufi'

Cijena čvaraka u trgovačkim centrima penje se i do vrtoglavih 410 kuna po kilogramu

Cijena čvaraka u trgovačkim centrima penje se i do vrtoglavih 410 kuna po kilogramu
Emica Elvedji/PIXSELL

Nekada hrana za sirotinju, a danas su skuplji i od drniškog pršuta. I ne - nije to samo zbog inflacije, ima toga i da su svinje sve mršavije

Čvarak je sve samo ne hrana siromašnih. Po cijeni bismo ih prije mogli nazvati slavonskim tartufom. U odnosu na lani skuplji su za 20 posto.

Svinje su sve mršavije, ali potražnja za čvarcima je sve veća i, bez obzira na cijene, svaki se čvarak proda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Svinje su sve tanje i manje špeka imaju. Nekad su to bile debele svinje s 2-3 prsta špeka, a sada nema niti jedan prst. Za pravi čvarak treba leđni špek, a njega je najmanje na svinji", govori mesar Zdravko Horvatić.

Tako su komadići topljenog svinjskog sala skuplji – i od kulena i od pršuta.

Prodaju se od 110 do nevjerojatnih 410 kuna u trgovačkim centrima. Kilogram kulena u isto vrijeme stoji od 130 do 200 kuna, a drniški pršut od 220 do 400.

Cijena bi im mogla biti još paprenija, jer svoj maksimum nije dosegla.

"S tim da se sada očekuje daljnji rast cijena, barem za 25 kuna po kilogramu", govori vlasnik OPG-a iz Nedeljanca Alen Brezovec.

"Slavonski čvarci su masniji i to se više prodaje u Slavoniji, u Dalmaciji se prodaju više delikatesni čvarci koji su jače stisnuti i imaju manje masti u sebi, ali to je sve stvar ukusa. Na temelju toga se formira i cijena jer je od određene količine sirovine delikatesnih čvaraka se dobije samo 6-7 posto", kazao je vlasnik tvrtke za proizvodnju i preradu čvaraka Miroslav Matušić.

Iako nikad nisu uvršteni kao hrana za blagdanski stol, upravo u vrijeme Božića njihova cijena najviše naraste.


Izdvojeno

Reci što misliš!