Vijesti / Regija

"Hrvatski ruralni turizam"

Iter Vitis - put loza zlatnim stazama: Predstavljen novi portal o ruralnom turizmu

Iter Vitis - put loza zlatnim stazama: Predstavljen novi portal o ruralnom turizmu
OBŽ

Nakon otvaranja Konferencije, uslijedio je radni dio programa, odnosno predavanja i razgovori o marketingu i brendiranju vinske regije

Jučer je u restoranu Crna svinja u Čepinu održana Završna konferencije hrvatskog dijela EU projekta „Iter Vitis - put loza zlatnim stazama“ na kojoj je ujedno predstavljen novi internetski portal „Hrvatski ruralni turizam“.

Na Konferenciji je sudjelovalo stotinjak osoba koje se bave turizmom ili djelatnostima vezanim uz turizam, a nazočne su pozdravili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić te u ime organizatora Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, udruge koja je jedan od osam partnera na projektu od 2020. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iter Vitis Route je europska kulturna ruta čija je članica Hrvatska kroz projekt Iter Vitis Croatia, a njen glavni cilj je kreirati vinsko-turistički proizvod u cijeloj Hrvatskoj koji će kao takav biti sastavni dio europske rute. Kako ističe Dijana Katica, Projekt Transdanube travel stories - Sustainable mobility linking Danube Travel Stories (Održiva mobilnost povezuje dunavske putničke priče) donosi novi narativ koji omogućuje posjetiteljima baštinu regije doživjeti kao jedan entitet prijenosa vrijednosti i osjećaja, a glavni rezultat hrvatskog dijela projekta je portal „Hrvatski ruralni turizam“ koji je namijenjen povezivanju priča o pojedinim destinacijama i tematski usmjerenim rutama, poput dijelova velike slagalice, pružajući posjetitelju širu sliku o područjima koja povezuje Dunav.

Zamjenik župana Mato Lukić poželio je dobrodošlicu svim sudionicima i gostima Konferencije, a organizatorima na čelu s Dijanom Katica čestitao na odličnom projektu.

"I ovim projektom se potvrđuje koliko Dunav povezuje mnoge države, osobito one koje su se uključile u projekt - Njemačka, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Srbija i Rumunjska, te koje unatoč svim svojim različitostima imaju mnoge značajne poveznice. Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica OBŽ, kao i mnogi građani s ovog područja ulažu značajne materijalne i druge resurse u razvoj ruralnog turizma, pa je za nas ovaj projekt značajan i po tomu što između ostalog predstavlja i novu promociju kontinentalnog turizma istočne Hrvatske", rekao je Mato Lukić.

Nakon otvaranja Konferencije, uslijedio je radni dio programa, odnosno predavanja i razgovori o marketingu i brendiranju vinske regije, i to od značaja posebnih oblika turizma za održivi razvoj lokalnih zajednica, vina kao turističkog proizvoda i marketinga vina. Nakon predstavljanja portala „Hrvatski ruralni turizam“ uslijedila su predavanja na temu „Kultura vina u Podunavlju“ - vino kao resurs kulturnih industrija, vinogradarska i vinska arhitektura između prošlosti i sadašnjosti te paneli „Ključna uloga vinskog turizma u razvoju Podunavlja“ i „Žene u vinogradarstvu i vinarstvu“. Na kraju su predviđene i „Vinske priče Podunavlja“ te kušanje vina u Regionalnoj vinoteci u osječkoj Tvrđi.


Izdvojeno

Reci što misliš!