Vijesti / Regija

nedostupan vlastima

Podignuta optužnica zbog ratnih zločina protiv bivšeg policajca tzv. SAO Krajine iz Negoslavaca

Podignuta optužnica zbog ratnih zločina protiv bivšeg policajca tzv. SAO Krajine iz Negoslavaca
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Okrivljeni 64-godišnjak nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 16. studenog 2022, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine (1958.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvještava osječki DORH.

Okrivljenog 64-godišnjaka se tereti da je kao pripadnik milicije tzv. SAO Krajine iz Negoslavaca, 3. studenog 1991. počinio navedeno kazneno djelo u Petrovcima, koje je tijekom oružane agresije na Republiku Hrvatsku bilo okupirano od tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tereti ga se da je, protivno odredbama međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila, zajedno s još najmanje dvojicom naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, došao u kuću civila rusinske narodnosti (1946.) radi pretrage doma i pronalaska oružja.

Tijekom pretrage su ga sva trojica zlostavljali i tukli, prvo na tavanu obiteljske kuće, a potom u dvorištu kuće pred suprugom i djecom, pri čemu ga je okrivljenik, tereti ga se, snažno udario nogom u međunožje uslijed čega je oštećenik pao na tlo. Oštećenika su osobnim vozilom odvezli u smjeru Negoslavaca, a sutradan je okrivljeni 64-godišnjak, tereti ga se, istim vozilom i zajedno s još jednim nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih formacija, dovezao kući njegovo mrtvo tijelo na kojem su bile brojne ozljede nanesene premlaćivanjem.

Okrivljeni 64-godišnjak nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, zaključuje DORH izvješće.


Izdvojeno

Reci što misliš!