Vijesti / Regija

LIJEPI AUTI, LIJEPO GORE

U jednoj slavonskoj županiji ove godine čak 114 posto više zapaljenih automobila nego lani

U jednoj slavonskoj županiji ove godine čak 114 posto više zapaljenih automobila nego lani
Ilustracija (vatrogasci-osijek.hr)

Statistički podaci kojima policija raspolaže, a koji se odnose na sva prometna sredstva, pokazuju da je prošle godine na području cijele Hrvatske u periodu od siječnja do negdje sredine studenog bilo 475 požara, dok je ove godine zabilježeno 534 požara

Posljednjih mjeseci sve češće u rubrici crne kronike čitamo o automobilima koji se svako malo zapale, uzrokujući ogromnu štetu. Neki od požara na vozilima dogode se zbog tehničkih kvarova, dok drugi budu namjerno zapaljeni. U odnosu na prošlu 2021. godinu, podaci policije pokazuju da je trend požara na prometnim sredstvima u porastu, i to za 12,4 posto, prenosi portal net.hr.

Statistički podaci kojima policija raspolaže, a koji se odnose na sva prometna sredstva (brodove, traktore, osobne automobile, radne strojeve i drugo), pokazuju da je prošle godine u periodu od siječnja do negdje sredine studenog bilo 475 požara, dok je ove godine zabilježeno 534 požara. Najveći skok zabilježen je na području PU bjelovarsko-bilogorske, gdje su požari na prometnim sredstvima porasli za vrtoglavih 128 posto; 2021. godine policija ima evidentirano 7 požara u toj županiji, dok je 2022. evidentirano 16 požara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Porast od preko 100 posto, točnije 114 posto bilježi se i na području PU požeško-slavonske, gdje je 2021. bilo 7 požara, a 2022. godine 15 požara.

Kada gledamo konkretne brojke, naviše posla zbog požara imaju policijski službenici na području PU zagrebačke te PU splitsko-dalmatinske. Na području Zagreba ove se godine bilježi blagi porast od 11,5 posto; 2021. godine u spomenutom je periodu od siječnja do studenog bilo evidentirano 61 požar, dok je 2022. godine evidentirano 7 požara više, odnosno njih 68.

S druge strane, na području PU splitsko dalmatinske županije stanje se popravilo, odnosno za 13,9 posto je manje požara ove godine. U 2021. evidentirano je njih 79, a ove godine njih 68.

Na nuli se nalazi PU vukovarsko-srijemska, gdje je i ove godine, ali i prošle bilo 19 požara na prometnim sredstvima, a najbolju situaciju bilježe policijski službenici iz PU koprivničko-križevačke. Tamo se, naime, bilježi smanjenje požara za čak 54,5 posto - dok je u 2021. godini bilo evidentirano 11 požara, ove godine evidentirano ih je tek pet.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova kazali su nam da je na razini RH tijekom 2022. godine evidentiran ukupno 41 slučaj požara na vozilima za koje je utvrđeno da su nastali kao posljedica kaznenih djela. "Najveći broj ovako počinjenih kaznenih djela evidentiran je na područjima zagrebačke, splitsko-dalmatinske, primorsko-goranske i istarske policijske uprave", kazali su za net.hr iz MUP-a.

"U slučajevima u kojima su dovršena kriminalistička istraživanja i utvrđeni počinitelji kaznenih djela, protiv istih su nadležnim državnim odvjetništvima podnijete odgovarajuće kaznene prijave, dok u svim ostalim slučajevima kriminalistička istraživanja su u tijeku", zaključuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.


Izdvojeno

Reci što misliš!