Vijesti / Regija

traže most preko kanala

U Baranju stigla autocesta, ali i problemi: Da bi došli do svojih njiva, poljoprivrednici moraju do mađarske granice

U Baranju stigla autocesta, ali i problemi: Da bi došli do svojih njiva, poljoprivrednici moraju do mađarske granice

Poljoprivrednici kažu da su na problem upozoravali cijelo vrijeme i da ako on ne bude riješen do tehničkog pregleda ili puštanja ove ceste u promet, onda će i oni tim događanjima nazočiti, ali na svoj način

Napravljen im je nadvožnjak kako bi prešli autocestu, no novi put poljoprivrednike iz Novog Čeminca u Baranji ne vodi do polja nego do kanala koji ne mogu prijeći.  Moraju voziti uokolo više od 30 kilometara. Iz Hrvatskih autocesta koje su nadvožnjak gradile poručuju: Za problem ne znamo. Priču donosi RTL-ov Bojan Uranjek.

Dva traktora, tako blizu, a tako daleko jer ih dijeli kanal kojeg ne mogu prijeći. Iako je na koridoru 5C niz prijelaza, 10.000 hektara poljoprivrednih površina postalo je poljoprivrednicima jako teško dostupno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mi moramo, da bi došli do svojih njiva, otići do granice s Mađarskom, 38 kilometara pravim da bi došao na ovu njivu svoju koja mi je zračne linije 4 kilometra", kazao je predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Petar Pranjić.

Do toga, smatraju, nije trebalo doći jer je izgrađen nadvožnjak kojim prelaze cestu, ali ne i kanal.

"Već kad je napravljen taj nadvožnjak da se napravila i cesta da se može s ove strane prići i dobro", ističe poljoprivrednik iz Darde Mirko Ribarić.

"I da su preko ovog kanala napravili neki most, da možemo prijeći", govori poljoprivrednik iz Novog Čeminca Rajko Vidić.

"To je investicija od nekih 300-400 tisuća kuna, koje ne želi nitko isfinancirati, ni Hrvatske ceste ni lokalna uprava ni Županijske ceste, oni taj kanal nemaju ucrtan u kartama", kazao nam je Pranjić.

No kanal je tu.

"Taj kanal postoji otkad sam ja još rođen tu, u Novom Čemincu, to je bilo davno", govori Ribarić.

"Tamo je prolaz za divljač ispod autoputa, znači oni imaju rješenja za sve. Oni imaju rješenja za divlju svinju, medvjeda, jelena, a za Petra i moje seljake nemaju", zaključuje Pranjić.

Iz Hrvatskih autocesta poručuju da vode računa o lokalnoj zajednici. Kažu kako je na ovoj dionici autoceste izgrađeno 7 nadvožnjaka s paralelnim putevima još 2020. godine, no da o ovom slučaju nisu zaprimili nikakve primjedbe lokalnog stanovništva.

Poljoprivrednici kažu da su na ovaj problem upozoravali cijelo vrijeme i da ako on ne bude riješen do tehničkog pregleda ili puštanja ove ceste u promet, onda će i oni tim događanjima nazočiti, ali na svoj način.


Izdvojeno

Reci što misliš!