Vijesti / Regija

ratni zločini

Podignute kaznene prijave protiv četvorice muškaraca: 1991. u Ceriću i Mirkovcima ubili zarobljene hrvatske vojnike i policajce

Podignute kaznene prijave  protiv četvorice muškaraca: 1991. u Ceriću i Mirkovcima ubili zarobljene hrvatske vojnike i policajce
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Osumnjičeni su trenutačno nedostupni redarstvenim vlastima Republike Hrvatske

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana iz Republike Srbije zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, izvještava PU vukovarsko-srijemska.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su 60-godišnjak i 67-godišnjak, kao pripadnici srpske paravojne formacije, nakon okupacije mjesta Cerić, 2. listopada 1991. godine, postupajući protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, u dvorištu obiteljske kuće u Ceriću postrojili zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, tada u dobi od 46, 40, 29, 22 i 20 godina, i jednu još uvijek nepoznatu osobu te ih usmrtili hitcima iz vatrenog oružja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv 60-, 56- i 75-godišnjaka zbog utvrđene osnovane sumnje da su početkom listopada 1991. godine u Ceriću i Mirkovcima, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, teško tjelesno zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika oružanih snaga Hrvatske vojske, sva trojica tada u dobi od 18 godina, pri čemu je jedan od njih teško tjelesno ozlijeđen.

Policija je protiv osumnjičenika nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznene prijave zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ opisano i kažnjivo u članku 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Osumnjičeni su trenutačno nedostupni redarstvenim vlastima Republike Hrvatske, zaključuje policija izvješće.


Izdvojeno

Reci što misliš!