Vijesti / Regija

U ČAĐAVICI

U Slavoniji se gradi geotermalna elektrana: "24 sata imate vlastite izvore, ne ovisite o vjetru ili suncu ili razini rijeke"

U Slavoniji se gradi geotermalna elektrana:
Screenshot/RTL

Virovitičko-podravski župan kazao je kako će biti više koristi od gradnje geotermalne elektrane

Energetska kriza za neke je, čini se, velika šansa. U Virovitičko-podravsko županiju u Čađavici pokrenuta velika investicija u geotermalnu elektranu.

Geotermalna elektrana trebala bi početi raditi za dvije godine. Traje bušenje, došlo se do 3200 metara, a cilj je doći do 5 tisuća metara gdje voda ima temperaturu od 150 Celzijevih stupnjeva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

RTL-ov Boris Mišević o tome je razgovarao s Virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem.

"Treba čestitam investitoru na ovakvoj jednoj hrabrosti za ulazak u ovakav rizik. Ne znamo što to očekuje njega na 4 i pol do 5 tisuća metara, ali vjerujemo da će biti planovi kako je zamislio, da će biti topla voda, protok vode. Elektrana na geotermalne izvore najveća je u Europi, 20 megavata i mogla bi pola županije snabdijevati. To je velika stvar kada ste neovisni energetski kad imate krizu i imate vlastite izvore. Postoji mogućnost ovdje razvoja poduzetničke zone, izmjena poslovnog plana, postajat će višak toplinske energije koji se može koristiti za proizvodnju tako da je više koristi", kazao je Adrović.

Kazao je i da će zbog geotermalne elektrane cijena električne energije biti povoljnija nego da se uvozi.

"Ovdje 24 sata imate vlastite izvore, ne ovisite o vjetru ili suncu, razini rijeka. Ovdje imate 24 sata protok tople vode i sigurno samim time bi trebala energija biti puno jeftinija", kazao je Adrović.


Izdvojeno

Reci što misliš!