Vijesti / Regija

posljedica novih rezultata popisa stanovništva

Srbi u Vukovaru ostaju bez ćirilice, Penava poručuje: "Vratit ćemo stvari na mjesto koje je bilo prije nesretnog i netočnog popisa 2011."

Srbi u Vukovaru ostaju bez ćirilice, Penava poručuje:
Emica Elvedji/PIXSELL

O stečenim pravima koje bi ukinuli, Penava je ponovio da broj i udio pripadnika srpske nacionalne manjine nikada niti nije bio na 35 posto, već da su te pogodnosti koristili samo političari srpske nacionalnosti

Stigli su dugočekivani konačni rezultati popisa stanovništva. Znal ism oda nas je manje nego prije 10 godina, a sad se potvrdilo i ono što se samo spčominjalo - smanjio se broj Srba u Hrvatskoj.  U Vukovaru ih je čak manje od 30 posto i zbog toga više nemaju pravo na ćirilicu, odnosno dvojezičnost.

"Mi u Vukovaru imamo čudnovate popise. Ima stanovništva koje nije tu", smatra Josip Grafita iz Vukovara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doista grad ima 4 tisuće manje stanovnika, broj Hrvata pao je za 1000, Srba za gotovo tri tisuće – i ima ih 29 posto. Koliko ljudi i koje nacionalnosti živi u Vukovaru kontroverza je još od 2000.

"Kada uzmemo 2001. znamo da je tada naštimano da Srba bude manje od 33 posto, mi mislimo da je jedini ispravan popis onaj iz 2011.", smatra Dejan Drakulić, vijećnik u gradskom Vijeću grada Vukovara

"Ja vjerujem da čak ni ovaj popis nije točan, da je Srba maksimalno 23-24 posto ako gledamo po djeci koja idu u škole", tvrdi Tomislav Josić. predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara.

Dvojezičnost na državnim institucijama – pokušala je provesti Vlada Zorana Milanovića pa naišla na žestoki otpor.

Više se nije pokušavalo, godinama se čekao novi popis.

"Da li je to trebalo malo blaže, e o tome možemo razgovarati", smatra Arsen Bauk, ministar uprave 2011.-2016.

Od 2015. grad Vukovar jedno je pravo priznao - vukovarski vijećnici i građani mogli su gradske akte tražiti na manjinskom pismu. Iako je to odobrio - statut na ćirilici shvatio je kao provokaciju.

Potpredsjednica vlade iz SDSS-a Vlade Anja Šimpraga apelira da se stečena prava ne ukidaju. I da bez obzira na brojnost Srbi imaju prava - kao što i talijanska zajednica ima u nekim istarskim gradovima.

"Kad bih ja bila gradonačelnica i postupala onako ljudski, stečena prava ne bih branila", poručuje Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade.

Može li Vlada na to utjecati - premijer će odgovarati kad se vrati iz Amerike. RTL je pitao saborskog zastupnika.

"Zakon jasno i decidirano govori koja se prava provode, a koja ne, sva na koja Srbi imaju pravo provodit će se, na koja nemaju neće. Mislim da je svima u interesu stabilnost u gradu", poručuje Nikola Mažar, saborski zastupnik.

Srbi će i dalje imati pravo na obrazovanje na srpskom jeziku, u Vukovaru se provodi u tri osnovne škole. Djeca će i dalje ići u odvojene vrtiće.

Penava: "Zbog manipulativnog popisa iz 2011. Vukovarci su živjeli u posebnim uvjetima."

O tome hoće li Srbi u Vukovaru ostati bez stečenih prava s Ivanom Penavom razgovarala je RTL-ova noviamnrka Andrea Sentić.

"Vratiti ćemo stvari na mjesto koje je bilo prije nesretnog i netočnog popisa 2011., kada su temeljem tih nesretnih i manipulativnih podataka unesene određene mjere i tenzije u grad Vukovar, zbog kojih smo ja i moji sugrađani ponovo živjeli u posebnim uvjetima, kao da nam nije bio dovoljan rat i razoren grad, nego smo muku mučili s dokazivanjem istine", rekao je Penava.

O stečenim pravima koje bi ukinuli, Penava je ponovio da broj i udio pripadnika srpske nacionalne manjine nikada niti nije bio na 35 posto, već da su te pogodnosti koristili samo političari srpske nacionalnosti. Dodao je da će materijale na ćirilici sada moći dobiti sukladno gradskim aktima do dok se ne promjeni statut Grada.

Poziv Anje Šimprage da se ne mijenjaju stečena prava, Penava je kazao kako je "iz domene SDSS-a ljudskost vrlo relativan pojam."

"Ja kao gradonačelnik svoju ljudskost pokazujem kada dodjeljujem bilo kakve poticajne mjere, kad ne gledam ni tko su ni što su, nego jesu li građani Vukovara. Ali kada to radi SDSS, onda na žalost, vidjeli smo na slučaju bivšeg potpredsjednika Vlade, Borisa Miloševića, oni dolaze s popisom tvrtki između cijele srpske populacije i daju samo svojim odabranim članovima SDSS-a te mjere", kazao je Penava.

"Prije godinu dana na lokalnim izborima, gdje je bila ljudskost kada su na granici ukinuli PCR testiranja i kada smo se morali držati tih pravila samo ne bi li SDSS i HDZ maknuli Ivana Penavu s mjesta gradonačelnika", rekao je.

Na pitanje sumnja li u ovaj popis, rekao je da je za prva osoba nadležna za točnost tog popisa bio on.

"Zahvaljujući ljudima iz Zavoda za statistiku utvrdili smo maksimalno korektan i objektivan popis i njegove rezultate. Što je bilo 2011? Čuo sam osobno na saborskom Odboru za lokalnu samoupravu, gdje sam dobio potvrdu da je taj popis bio netočan. 35 mojih sugrađana dobilo je sudske presude jer je branilo istinu", rekao je Penava.


Izdvojeno

Reci što misliš!