Vijesti / Regija

U sinergiji s mjerama Vlade RH

Osječko-baranjska županija provodi i vlastite mjere pomoći kućanstvima i gospodarstvu

Osječko-baranjska županija provodi i vlastite mjere pomoći kućanstvima i gospodarstvu
OBŽ

Pomoć stanovništvu i poduzetnicima itekako je potrebna

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (10. rujna 2022. godine) župan Ivan Anušić održao je konferenciju za medije na temu Vladinog paketa mjera te potpora Osječko-baranjske županije u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu. Kako je uvodno kazao, nakon zaista kvalitetnih mjera Vlade za pomoć kućanstvima, gospodarstvima i svima koji su se našli na udaru povećanja cijena energenata, Županija je dodala vlastite kako bi u sinergiji s Vladinim mjerama pokušala omogućiti lakše funkcioniranje gospodarstva i ukupnog života na području županije.

"Vlada RH je na aktualnu krizu odgovorila sveobuhvatnim paketom mjera, vrijednim 21 milijardu kuna, kojima želi očuvati standard građana, zaštititi javni, nevladin i neprofitni sektor, osigurati daljnji rast gospodarstva, omogućiti mirnu i predvidivu jesen i zimu te adekvatno odgovoriti na velike globalne poremećaje. Riječ je o potporama za kućanstva, javni i neprofitni sektor te poduzetnike. Uz Vladine potpore za poduzetnike je tako Osječko-baranjska županija osigurala beskamatne kredite, pri čemu kreditni potencijal iznosi 90 milijuna kuna te skoro 30 mjera poticanja poduzetništva za što je osigurano 7,5 milijuna kuna. Potpora poduzetnicima bit će svakako i izgradnja I. zgrade Gospodarskog centra, koju ćemo završiti do kraja godine, kao budućeg središta velikih gospodarskih i poduzetničkih aktivnosti. Uz to, sufinancirat ćemo kamate za ulaganje u turističke kapacitete i potpore za subjekte u turizmu, za što je osigurano 2 milijuna kuna", kazao je župan Anušić te nastavio;

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Za poljoprivrednike, uz 340 milijuna kuna vrijedne potpore Vlade, Županija kroz programe 13 mjera u vrijednosti 3,3 milijuna kuna osigurava potpore svim poljoprivrednim proizvođačima koji posluju na području Županije, izgradnjom sustava navodnjavanja (čija je vrijednost samo u 2022. godine 58 milijuna kuna) stvara uvjete za stabilnu poljoprivrednu proizvodnju, a osobito veliki poticaj i potpora poljoprivrednicima bit će Regionalni distributivni centar OBŽ za voće i povrće, koji će s radom započeti za nešto više od mjesec dana. "

Uz Vladine mjere, Županija također pomaže nezaposlenim osobama, i to kroz projekte poticanja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba, zapošljavanje za deficitarna zanimanje i za ciljane skupine, za što je osigurano 650.000,00 kuna, dok zaposlenim osobama Županija subvencionira kamatu za kupuju nekretninu na području županije (kamata je već od 0,08%, a kreditni potencijal 150 milijuna kuna). Za pomoć umirovljenicima i povećanje kvalitete života starih osoba Županija je osigurala 520.000,00 kuna.

"Osječko-baranjska županija nadalje osigurava stipendije za učenike i studente, školski obrok za sve učenike osnovnih škola, sufinanciranje troškova prijevoza učenika i studenata, provedbe programa produženog boravka, za što je ukupno osigurano 18,2 milijuna kuna", rečeno je na predstavljanju mjera.

Uz mjere Vlade RH za socijalne naknade, Županija je osigurala jednokratnu pomoć socijalno ugroženim osobama, pomoć obiteljima novorođene djece, socijalnu samoposlugu, skrb o osobama s invaliditetom, stambene zajednice za mlade, odnosno ukupno je osigurano 4,3 milijuna kuna.

Županija provodi i niz aktivnosti oko uspostave javne usluge u linijskom prijevozu putnika, s tim da se želi zadržati sve linije i što povoljnije cijene, a priprema i vrijedne projekte u sklopu povećanja energetske učinkovitosti.

"Osječko-baranjska županija će sukladno potrebama u okviru svojih ovlasti i financijskih sredstava pripremiti i provesti dodatne mjere kako bi dala svoj doprinos izazovima koji su pred nama", zaključio je župan Ivan Anušić.


Izdvojeno

Reci što misliš!