Vijesti / Regija

14. sjednica skupštine OBŽ

Županija u potpunosti Gradu Osijeku predala upravljanje HNK

Županija u potpunosti Gradu Osijeku predala upravljanje HNK
OBŽ

Na sjednici županijske skupštine OBŽ o brojnim aktualnostima

U nazočnosti 38 od ukupno 47 vijećnika danas (8. rujna 2022. godine) u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je 14. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije, a na dnevnom redu bilo je 16 točaka.

Između ostalog, vijećnici su usvojili prijedloge Odluke i  Ugovora o prijenosu osnivačkih prava Osječko-baranjske županije nad Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku na Grad Osijek, Prijedlog Odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola Osječko-baranjske županije za školsku godinu 2022./2023., Prijedlog Ugovora o suradnji na provedbi projekta izgradnja sportske dvorane s pratećim sadržajima u Antunovcu, zatim izvješća o radu i poslovanju Regionalne veletržnice Osijek d.d., Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. Osijek, EKOS-a d.o.o. za gospodarenje otpadom, Slobodne zone Osijek d.o.o. i Zračne luke Osijek d.o.o. u 2021. godini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Osječko-baranjska županija je jedina u Hrvatskoj koja je, uz Grad Osijek, osnivač nacionalne kazališne kuće, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, dok su osnivači ostalih nacionalnih kazališnih kuća, u Zagrebu, Rijeci i Splitu samo gradovi. Takva specifična situacija dugo traje te smo kroz razgovore s čelnicima Grada Osijeka zaključili da naš dio upravljačkih prava (50%) u potpunosti preuzme Grad. Takva je uostalom praksa u cijeloj Hrvatskoj, osim u Osijeku, a smatramo i da je kvalitetnije upravljanje i funkcioniranje ako je jedan osnivač", rekao je župan Ivan Anušić nakon sjednice. Naglasio je kako se ništa neće dogoditi „preko noći“ nego će Županija postupno izlaziti iz sustava financiranja Kazališta, a Grad će to preuzeti u cijelosti za tri godine.

Na početku sjednice pitanja i prijedloge županu postavili su vijećnici Sanja Bježančević (inicijativa za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole čiji je osnivač Osječko-baranjska županija), Zlatko Ahić (razlozi kašnjenja izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak i poslovanje tvrtke EKOS), Boris Piližota (problematika opskrbe plinom i inicijativa za sufinanciranje ugradnje solarnih panela), Krešimir Čabaj (pitanje novčane pozajmice Ljekarni Srce prema Glasu Slavonije), Dražen Trcović (nastavak projekta Školski obrok za sve i izgradnja Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće) i Josip Skočibušić (mogućnost reforme lokalne uprave i samouprave na području OBŽ).

Na pitanja je odgovorio župan Ivan Anušić, a o problematici Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak i poslovanju tvrtke EKOS govorilo se i pod posebnom točkom, a detaljna obrazloženja dao je Zoran Pandža, član Uprave EKOS-a.  


Izdvojeno

Reci što misliš!