Vijesti / Regija

energetska učinkovitost

Vinkovci grade vanjske bazene, a unutrašnje dodatno moderniziraju

Vinkovci grade vanjske bazene, a unutrašnje dodatno moderniziraju

U Vinkovcima spreman veliki projekt – čeka se samo objava natječaja za prijavu projekta za izgradnju vanjskih i energetsku obnovu unutarnjih bazena

U današnje vrijeme, kada je uslijed energetske krize pred vratima neizvjesna jesen i još neizvjesnija zima, mnogi se okreću obnovljivim i jeftinijim izvorima energije, a u tom smjeru razmišljaju i u Vinkovcima, gdje će dugo očekivane vanjske bazene graditi paralelno s energetskom obnovom zatvorenog bazenskog kompleksa.

Grad Vinkovci i Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. pripremili su projektno-tehničku dokumentaciju za projekt „Rekonstrukcije i obnove postojećeg plivališta Lenije“, u sklopu koje će se postojeći unutrašnji bazeni energetski obnoviti i putem sunčališta spojiti s dograđenim dijelom otvorenih bazena. Dogradnja otvorenih bazena podrazumijeva izgradnju jednog većeg bazena, veličine 1.108m² i dva manja bazena, veličine 203 i 113m², s pripadajućom pratećom građevinom odnosno garderobom, sanitarnim čvorom, caffe barom i strojarnicom. Uz dogradnju postojećeg plivališta Lenije, izgradit će se i multifunkcionalno igralište s tribinama, namijenjeno za rukomet, mali nogomet, odbojku i basket. U planu je i da ugostiteljski objekt koji će raditi u sklopu bazenskog kompleksa bude povezan s malim lokalnim proizvođačima domaćih proizvoda, čime se želi stvoriti multiplikacijski učinak putem suradnje i umrežavanja dionika turističkog i ugostiteljskog sektora na lokalnoj razini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Ivan Bosančić posebno naglašava energetsku obnovu plivališta Lenije za koju je također spremna projektna dokumentacija, a u sklopu koje se planira provesti kompletna obnova postojeće zgrade odnosno postavljanje toplinske izolacije vanjskih zidova, zamjena unutrašnje rasvjete te postavljanje solarnih panela na krov i ugradnja dizalica topline, ali i proširenje parkirališta i postavljanje opreme za punjenje električnih vozila. Cilj je, dodaje, zaokružiti priču svojevrsnog vinkovačkog vodenog parka u Lenijama koji će, osim što će sadržavati sve potrebne bazenske i popratne sadržaje, biti i primjer učinkovitosti i energetske održivosti. Tako će se, kaže, postići velike uštede u potrošnji energije i osigurati nesmetan rad plivališta Lenije u budućnosti. Osvrnuo se i na režijska poskupljenja, ona koja su već prisutna i ona koja tek dolaze.

„Već na računima za srpanj možemo vidjeti što nas očekuje. Primjer su gradske tvrtke gdje su računi za električnu energiju višestruko veći, recimo, u Periski su (tvrtka koja brine o zatvorenom bazenskom kompleksu) za srpanj prošle godine platili račun za struju 49 tisuća kuna, a ove godine za isti mjesec preko 167 tisuća kuna. Za sada prestanak rada Dvoranskog plivališta Lenije u zimskom periodu nije opcija, no, čekamo planove Vlade RH o mjerama štednje i pomoći, nakon čega ćemo donositi i konačne odluke. Sigurno je da je pred nama težak i neizvjestan period za koji moramo biti spremni i za vrijeme kojeg ćemo morati pronalaziti određena rješenja, ali takav je bio i onaj prije dvije godine u jeku COVID-19 pandemije. Zajedno smo tada izdržali i prošli kroz sve probleme i tako će biti i ovoga puta“, poručuje gradonačelnik.

Inače, čestice na kojima će se graditi otvoreni bazeni Vinkovcima je darovala Vukovarsko-srijemska županija, a projekt obnove i dogradnje spreman je za apliciranje na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, na poziv „Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodatne vrijednosti“.


Izdvojeno

Reci što misliš!