Vijesti / Regija

reportaža rtl-a

Zbog suše, poljoprivrednici na mukama: "Šteta koju imamo je na najmanje 50 posto"

Zbog suše, poljoprivrednici na mukama:
Zeljko Hladika/PIXSELL

Oštećenja su izrazito vidljiva na voću i povrću

Ekipa RTL-a je otišla na imanje koje je skroz prirodno, skroz ekološki postrojeno - a ima i navodnjavanje. Kako to nije uspjelo spriječiti štetu?

Zanimljivo, poljoprivrednici kažu da im je gore kada intenzivno pada kiša nego ova suša. Kažu da je suša jednostavno rizik poslovanja - ali je gadna…

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oštećenja su izrazito vidljiva na voću i povrću. Iako neki plodovi izgledaju kao da su za otpis, oni će ići na preradu. Paprike će se, recimo, iskoristiti za pindžur ili ajvar.

Otišli smo na imanje koje je skroz prirodno, skroz ekološki postrojeno - a ima i navodnjavanje. Ima školski sustav navodnjavanja, no zašto navodnjavanje nije uspjelo spriječiti štete koje je prouzročila suša?

"Krenimo od toga da je optimalna temperatura za rast povrća koje uzgajamo na našem gospodarstvu od 17 do 28 stupnjeva, a mi smo imali temperature koje prelaze 40… Stvorile su se blokade u funkcioniranju biljaka - one su cijeli dan na suncu. Od jutra do navečer. Biljka ne može povući toliko vode iz zemlje koliko je potrebno da bi ona opstala, pa doživljava šokove", objašnjava poljoprivrednik Senad Hujić.

Objašnjava da se listovi uvrću prema unutra kako bi se smanjila površina koja se grije, a da bi biljka opstala - ona odbacuje plodove. "Umjesto da daje hranu u plodove, izvlači hranu iz plodova kako bi opstala kao cjelina", prepričava Hujić.

Iako je, kako kaže, to rizik poslovanja, suša im je stvorila velike probleme. "Šteta koju mi imamo od ove suše je nekih 50 posto. Najmanje pola, i više", govori.

Dodaje kako, u njihovom vidu poslovanja, kada sve najbolje uspije - oni prodaju 30 posto plodova, dok 30 prerade a ostatak bace. Sada je problem - umjesto 100 posto imaju samo pola, što se dalje raspodijeli po navedenim postocima. "Mi smo na nekom... Ma na ničemu", kazuje Hujić.

Bez obzira na sve, i sušu i druga poskupljenja, objašnjava kako će njihove cijene - ostati iste. "Koristimo resurse od prošle godine, sjemena, gnojiva… Cijene nećemo dizati ali ćemo morati malo korigirati prema euru i iz tog razloga što su energenti poskupjeli", dodaje.

"Neki će reći vi ste pokvareni, vi to dižete, ali u principu nećemo, nama se povećava trošak. Nekad smo staklenku plaćali 2 kune, sada 4. Imamo sto posto podignute cijene, a mi nećemo dizati cijene već eventualno zaokružiti", zaključuje poljoprivrednik.

A rizik posla, kaže, uvijek postoji. Jednostavno, takva je godina - mora se dalje...


Izdvojeno

Reci što misliš!