Vijesti / Regija

poplava u županjskoj posavini

Prošlo je osam godina od strašnih poplava u Slavoniji: Ovako su izgledala sela pod vodom

Prošlo je osam godina od strašnih poplava u Slavoniji: Ovako su izgledala sela pod vodom
Davor Javorović/PIXSELL

Visina vodostaja bila je čak jedan metar viša od teoretskog tisućugodišnjeg modela

Bio je to svibanj 2014. godine, a rijeka Sava tada je pokazala koliko je jaka.

Osam godina prošlo je od stravičnih poplava diljem istočne Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine te Srbije. Uzrok su je bio višednevni utjecaj ciklone Donat, odnosno vrlo velike količine kiše.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nasipi su bili probijeni, poplavio je najistočniji dio Vukovarsko-srijemske županije. Gunja je u tom trenutku bila potpuno odsječena od svega. Moglo se ući jedino čamcima te vojnim vozilima. Voda je došla do krovova kuća.

Iz tog dijela Slavonije evakuirano je oko 15 tisuća ljudi. Osim Gunje, selo Račinovci i Rajevo selo postala su simbol do tada najveće prirodne katastrofe koja je pogodila Hrvatsku.

Sredinom mjeseca tako su, prema podacima hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda, na hidrološkim postajama donje Save, Slavonskom Brodu, Slavonskom Šamcu, Županji i Gunji, zabilježeni najveći vodostaji u povijesti mjerenja. Visina vodostaja bila je čak jedan metar viša od teoretskog tisućugodišnjeg modela.

Poplava u u Gunji i Rajevu selu 2014. Fotogalerija

Poplave su to koje su u tom trenutku spojile Hrvate, Srbe i Bosance. Humanitarne akcije za pomoć potrebitima bile su organizirane diljem država.

Sada straha od poplave više nema, ali sjećanje na katastrofu među mještanima uvijek će ostati.

poplave_hrvatska_SiBhr_8 Fotogalerija

 


Izdvojeno

Reci što misliš!