Vijesti / Regija

infopanoi

Komarci još ne grizu, a nadamo se da ni neće. U Slavoniju stiglo novo oružje za borbu s krvopijama

Komarci još ne grizu, a nadamo se da ni neće. U Slavoniju stiglo novo oružje za borbu s krvopijama
RTL

Infopanoi na ekološki prihvatljiv način suzbijaju komarce kao moguće prijenosnike teških zaraznih bolesti

Još ne grizu, ali to ne znači da miruju. Ni komarci, a ni oni koji se bave njihovom kontrolom i suzbijanjem. Naime, slavonski su komarci pod monitoringom, posebno oni invazivni koji brzo šire nova legla.

Priprema se i novo oružje - infopanoi-klopke za komarce, javlja RTL.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cilj je da invazivne vrste primjerice Aedes albopictus, odnosno gravidna ženka, nanese jajašca u takozvane utore. Jednu takvu pločicu smješta se unutar opozicijske klopke. Klopke s jajašcima u laboratoriju se analiziraju, a potom se određuju najbolji način i vrijeme za njihovo suzbijanje.

"Za komarce je karakteristično to da čekaju povoljne uvjete da poraste vanjska temperatura i da poraste temperatura voda stajaćica, znači iznad 20 stupnjeva, što znači da se tad stvaraju idealni uvjeti da bi oni mogli nastaviti razvoj", govori Dalibor Puharić, voditelj Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ZZJZ PSŽ.

A dok komarci čekaju povoljne uvjete za svoj razvoj, razvijaju se i novi načini borbe protiv njih. Jedan od najnovijih su i svjetleći infopanoi kao velike klopke za komarce. Postavljeni u centrima mjesta, pri rasvjetnim stupovima informirat će građane i suzbijati komarce bez uporabe pesticida.

Mato Matijević, ravnatelj ZZJZ Požeško-slavonske županije ističe: "Unutra je ugljični dioksid, boca ugljičnog dioksida koja emitira ugljični dioksid i privlači komarce. Komarci ulaze i dolje je jedno spremište. Oni kad uđu u spremište dolje ugibaju, ne mogu izaći van".

ubija do 30 tisuća jedinki "Mosquito killer": Panel ubojica komaraca stiže do kraja godine

Infopanoi tako, na ekološki prihvatljiv način suzbijaju komarce kao moguće prijenosnike teških zaraznih bolesti poput malarije, denge i virusa zapadnog Nila.

"I to je interes, znači da spriječimo širenje zaraznih bolesti. To je po meni ključ", zaključuje Matijević.

Uz kontrolu i suzbijanje komaraca ključna je i edukacija građana, pa provjerite ima li vode koja nepotrebno stoji u vašem dvorištu i upamtite slogan "Bez vode komarac ne bode".


Izdvojeno

Reci što misliš!