Vijesti / Regija

ubija do 30 tisuća jedinki

"Mosquito killer": Panel ubojica komaraca stiže do kraja godine

Youtube

Slavonske županije provode projekt kontrole komaraca MOS-Cross 2

Projekt kontrole komaraca MOS-Cross 2 vrijedan 980 tisuća eura nastao je u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije krenuo je s provedbom, piše Večernji list.

Partneri na projektu su zavodi za javno zdravstvo Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, Zavod za javno zdravlje Sombor i Institut za javno zdravlje Vojvodine, a projekt između ostalog predviđa i neke alternativne načine borbe protiv komaraca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako kaže Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, trebamo tražiti druge načine za suzbijanje komaraca, a ne samo pomoću pesticida i insekticida. Jedan od njih je i postavljanje panoa razvijenih za vrijeme zika virusa u Brazilu, a koji privlače komarce.

"Deset panoa vrijednih 300 tisuća kuna bez PDV-a do kraja ove godine bit će postavljeno u Požeško-slavonskoj i isto toliko u Osječko-baranjskoj županiji, uglavnom po gradskim i općinskim središtima. Riječ je o patentu Svjetske zdravstvene organizacije koji je izumljen u Brazilu tijekom Zika epidemije. Smatra se da će svaki takav pano moći privući oko 30 tisuća letećih krvopija u 12 sati, i to iz radijusa od 2,5 kilometara", kaže Matijević.

Inače, "Moqquito Killer Board" razvile su marketinške kompanije Posterscope i NBS i omogućile svima besplatno preuzimanje patenta. Sami uređaj radi na način da u zrak luči mješavinu ugljikovog dioksida i mliječne kiseline. Osim toga komarce privlači i flurescentno svjetlo, a komarci kad se približe upadaju u samo klopku smještene u panelu.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!