Vijesti / Regija

događaj iz 1991.

65-godišnjak optužen za ratni zločin: Iz polja kukuruza 'izrešetao' kombi s radnicima VUPIK-a

65-godišnjak optužen za ratni zločin: Iz polja kukuruza 'izrešetao' kombi s radnicima VUPIK-a
Davor Javorovic/PIXSELL

Kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica Teritorijalne obrane Negoslavci, zajedno s drugim počiniteljima, pucao iz automatskog vatrenog oružja na civilno kombi vozilo vukovarskih registarskih oznaka, vlasništvo VUPIK-a

Zbog ratnih zločina počinjenih za vrijeme 1991. godine na području Vukovara, policija je provela kriminalističko istraživanje nad još jednim muškarcem. 

Riječ je o 65-godišnjaku za kojeg se sumja da je počinio "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" na štetu tada 41-, 21-, 37-, 51-, 44-, i 22-godišnjaka.  
 
"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni, tada 34-godišnjak, 29. srpnja 1991. godine oko 6.45 sati, na cesti oznake D 57 na dionici između sela Negoslavci i sela Orolik na mjestu udaljenom 162 metra od takozvanog 'T' križanja, odnosno skretanja za selo Svinjarevce, a u smjeru Orolika, iz polja kukuruza koje se nalazilo s istočne strane navedene ceste, neposredno uz cestu, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica Teritorijalne obrane Negoslavci, zajedno s drugim počiniteljima, pucao iz automatskog vatrenog oružja na civilno kombi vozilo vukovarskih registarskih oznaka, vlasništvo VUPIK-a, koje se kretalo cestom iz smjera Orolika ka takozvanom 'T' križanju, odnosno skretanju za selo Svinjarevce, s namjerom da usmrti osobe koje su se prevozile vozilom. U vozilu su se nalazili radnici VUPIK-a koji su išli na posao u selo Svinjarevce", navode iz policije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dolaskom kombija do opisane lokacije, osumnjičeni 65-godišnjak i drugi počinitelji pucali su rafalnom paljbom iz automatskog vatrenog oružja u smjeru kombija koje se kretalo cestom te ga pogodili više puta. Kombi je tada sletio s ceste i zaustavio se u jarku s iste strane ceste gdje su se nalazili počinitelji koji su pucali, dodaju potom te navode kako je tom prilikom ozljede od vatrenog oružja zadobilo pet osoba dok su od istih smrtno stradali 41-godišnjak i 21-godišnjak.
 
"Tada 22-godišnjak je ozlijeđen u vidu posjekotina i ogrebotina uslijed slijetanja i zaustavljanja vozila", istaknuli su zatim. 

Navode i kako je osumnjičeni muškarac, tada 34-godišnjak, zajedno s ostalim osumjičenicima, nakon pucanja iz vatrenog oružja otišao u smjeru Negoslavaca. Podsjećaju pak kako je uhićen 18. siječnja te je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz čl. 120. OKZ RH.


Izdvojeno

Reci što misliš!