Vijesti / Regija

Europskim novcem do europskog standarda

Velika investicija u našičkom kraju: ''Ovo su povijesni trenutci za grad Našice i za cijelo našičko područje''

Velika investicija u našičkom kraju: ''Ovo su povijesni trenutci za grad Našice i za cijelo našičko područje''
OBŽ

Ukupna vrijednost projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ je 207.823.212,50 kun

U Seoni, jednom od tri naselja Općine Donja Motičina, danas počeli su radovi na izgradnji kanalizacijske mreže. Riječ je o radovima u okviru EU projekta "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice" u fazi dogradnje vodnokomunalne infrastrukture u Općini Donja Motičina i šireg našičkog područja.

Tim povodom ispred Društvenog doma u Seoni, gdje počinje izgradnja, uz predsjednika Uprave Našičkog vodovoda d.o.o. Ota Dudjaka i direktora tvrtke Niskogradnja Marijanović d.o.o. Kaptol Franu Marijanovića kao predstavnike nositelja projekta i izvođača radova, konferenciji su nazočili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević, saborski zastupnik Hrvoje Šimić i drugi uzvanici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupna vrijednost radova projektne faze „Dogradnja vodnokomunalne infrastrukture u Općini Donja Motičina“ iznosi 30.256.030,49 kuna, a ukupna vrijednost projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ je 207.823.212,50 kuna. Najveći udio u sufinanciranju (116.461.394,99 kuna) čine sredstava Europske Unije, a ostali iznos prihvatljivih troškova sufinanciraju partneri u projektu; Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, Grad Našice te općine Donja Motičina, Podgorač i Feričanci u ukupnom iznosu od 49.797.175,01 kuna (bez PDV-a). Završetak projekta je planiran krajem 2023. godine.

"Zahvaljujući Hrvatskim vodama i direktoru Zoranu Đurokoviću ušli smo u realizaciju izgradnje kanalizacije Donja Motičina. Projekt smo podijelili u dvije faze, onu na području Donje Motičine u vrijednosti oko 5,5 milijuna kuna te radove u naselju Seona, na spojnom vodu Donje Motičine i Martina gdje se kanalizacija spaja na pročistač otpadnih voda u gradu Našice. Ovim projektom ćemo podići standard življenja lokalnog stanovništva čime ćemo ispoštovati i direktive Europske unije", kazao je direktor Našičkog vodovoda d.o.o. Oto Dudjak te dodao kako je vodoopskrba grada Našica počela davne 1905. godine, kada je izgrađen izvor koji je do prije nekoliko godina služio za opskrbu vodom cijelog grada.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković podsjetio je kako su prije nekoliko godina dodijeljeni ugovori za šest aglomeracija na slavonskom području koje znače život za sve stanovnike zahvaćene projektima.

"Važnost izgradnje vodnokomunalne infrastrukture vidljiva je i na području Općine Donja Motičina, u kojoj nije bilo niti jednog metra kanalizacije, a sada ćemo doći do izgrađenih 16 kilometara kanalizacijske mreže. Završetkom izgradnje doći ćemo u situaciju da ćemo za 3.500 stanovnika omogućiti priključak na sustave javne odvodnje, a za njih 1.000 poboljšat ćemo uvjete javne vodoopskrbe. Na taj način doći ćemo do gotovo 100 % pokrivenosti aglomeracije po pitanju vodoopskrbe, a tako i po pitanju javne odvodnje. Ulaganja lokalne zajednice iznose samo 6 %, 70 % su sredstva Europske unije. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Vlada RH projekt podupiru s 12 %, a Hrvatske vode s ostalih 12 %. Projekt Aglomeracija Našice je iznimno uspješan jer ćemo uspjeti ostati u okviru planiranih sredstava", zaključio je Đuroković.

"Činjenica da u 21. stoljeću razgovaramo o izgradnji kanalizacijske i vodovodne mreže nije najsretnija sama po sebi. To je trebalo učiniti puno prije, no drago mi je da sam ministar pod čijim mandatom se realizira najveći dio tih projekata, projekata kakve zaslužuju stanovnici svih naših županija. Siguran sam da će se u narednom razdoblju realizirati i druge vrste projekata, projekata koji će značiti povećanje zaposlenosti i svega što nam treba za rast životnog standarda diljem RH", rekao je ministar Tomislav Ćorić. Poželio da se ostvari najava izvođača da će radovi biti završeni prije ugovorenog roka, a zahvalio Hrvatskim vodama, županu i njegovom timu te jedinicama lokalne samouprave koje surađuju na projektima.Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić je naglasio kako je zadovoljan suradnjom s Hrvatskim vodama i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, osobito kada se promatra vrijednost aktualnih projekata i investicija.

"Ključno je da ovakvim projektima i općine i gradovi u ruralnim dijelovima Osječko-baranjske županije dobivaju standard koji zahtijeva EU, a to su kvalitetni vodoopskrbni i kanalizacijski sustavi u svim naseljima, do svake, pa i posljednje kuće u selu", kazao je župan.

"Ovo su povijesni trenutci za grad Našice i za cijelo našičko područje. U tijeku je najveći investicijski ciklus ukupne vrijednosti 208 milijuna kuna koji mijenja kvalitetu življenja u našem kraju. Vodeći se demografskom politikom Vlade RH, ali i naše zajednice, gdje stvaramo uvjete za ostanak ovdje, za bolji život, ali i za povratnike na ovo područje, želimo stvoriti sredinu koja će imati sve predispozicije za ugodan i normalan život", rekao je gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba te zahvalio Vladi RH, županu Anušiću i Hrvatskim vodama na potpori u provedbi projekta.

Općinski načelnik Željko Kovačević rekao je da ova investicija za Općinu Donja Motičina i njena naselja znači puno bolji i kvalitetniji život.

"Ovaj projekt je i dio demografske obnove jer gdje nema osnovne komunalne infrastrukture nitko, ni mladi ni stariji, ne želi ovdje ostati i živjeti. Kada se investicija završi kanalizacijska mreža će pokrivati 99 posto područja, a vodoopskrba je u cijelosti sagrađena", poručio je.


Izdvojeno

Reci što misliš!