Vijesti / Regija

prijeti daljnje propadanje

Šetnica u Kopačkom ritu zatvorena mjesecima, nepoznato kad će biti sanirana i otvorena

Šetnica u Kopačkom ritu zatvorena mjesecima, nepoznato kad će biti sanirana i otvorena
Davor Javorovic/PIXSELL

Park prirode Kopački rit neprestano dodaje nove sadržaje, ali je nažalost dio postojećih trenutno van upotrebe

Šetnica Bijelog lopoča trenutno je možda i najpoznatiji dio Parka prirode Kopački rit pa stoga ne čudi čuđenje posjetitelja kako je ista zatvorena.

Naime, još početkom studenog posjetitelje je dočekala obavijest kako je šetnica zatvorena s napomenom kako su u tijeku radovi na istoj. Šetnica je već dugo vapila za pravom obnovom dijelova drvne konstrukcije koja je propadala i predstavljala opasnost, ali nekoliko mjeseci kasnije šetnica je i dalje zatvorena, a radova na istoj nema.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Šetnica je od prvog dana kada je došlo do urušavanja jednog segmenta zatvorena za posjetitelje. Stavljeni su vidljivi znakovi zabrane prolaza posjetiteljima kao i fizičke prepreke koje bi trebale onemogućiti neodgovorne posjetitelje da prilaze prostoru koji je potencijalno opasan za sigurnost. Nažalost, svakodnevno posjetitelji potpuno protupropisno preskaču i uništavaju oznake te samovoljno prolaze i nedozvoljeno se kreću oštećenom šetnicom", kaže nam ravnatelj Parka, dr. sc. Tomislav Bogdanović, prof.biol. i kem.

PXL_010318_19899848 Fotogalerija

Turisti ostanu nemalo iznenađeni kad naiđu na zatvorena vrata pa stoga ne čudi njihovo ponašanje iako ono potencijalno može biti vrlo opasno.

Za to vrijeme u Parku kažu kako ni sami nemaju točne informacije što će se događati s šetnicom niti kad će ona biti ponovo u upotrebi: "Poduzete su sve potrebne radnje i postupci glede utvrđivanja stanja štete, izvršeni izvidi i nadzori, te imenovane komisije stručnjaka koje trebaju utvrditi detaljne razmjere stanja nastale štete. O tome ovisi i daljnja sanacija.  Kada budemo imali objedinjene sve informacije biti će te pravovremeno obaviješteni", dodaje Bogdanović.

Posjetitelji trenutno tako mogu koristiti samo prirodni dio šetnice prema pristaništu brodova.

Jeleni u Kopačkom ritu Fotogalerija

Istovremeno, dvorac u Tikvešu kao i njegova okolica već dugo čekaju na otvorenje, ali ni na taj podatak u Parku nemaju konkretan odgovor.

"Možemo ustvrditi kako je većina radova na opremanju završena (vrši se usklađivanje multimedije i ostale opreme) te će termin otvaranja i završna konferencija ovisiti o dinamici dovršetka tih poslova", zaključuje Bogdanović.

Ostaje za nadati se kako će biser turizma u Osječko-baranjskoj županiji uskoro ponovo zasjati punim sjajem.

Kopacki_rit_-_Ana_misin_07 Fotogalerija

 


Izdvojeno

Reci što misliš!