Vijesti / Regija

„Razvojni potencijal i investicijske prilike na istoku Hrvatske“

Potencijal Slavonije velik, ali uz nužne zakonske kako bi proizvodili uz stvaranje dodane vrijednosti

Potencijal Slavonije velik, ali uz nužne zakonske kako bi proizvodili uz stvaranje dodane vrijednosti

Župan Anušić naglasio je da najveći potencijali županije i istoka Hrvatske leže u poljoprivredi

U organizaciji Večernjeg lista i Osječko-baranjske županije danas (24. studenoga 2021. godine) u Hotelu Osijek održana je konferencija „Hrvatska kakvu trebamo - Kako iskoristiti razvojni potencijal Slavonije, Baranje i Srijema“. Sudionike su pozdravili glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i župan Ivan Anušić, a - kako je rečeno - povod ovom konferencijskom događaju su pozitivni ovogodišnji gospodarski i demografski pokazatelji u Slavoniji i Baranji, osobito na području Osječko-baranjske županije koja bilježi povećanje broja poduzetnika i rekordne prihode, povećan je i izvoz, prihodi u turizmu također, zaustavljen je trend iseljavanja stanovništva, više je rođene djece, bilježi se povećanje zaposlenosti… Upravo primjer Osječko-baranjske županije ukazuje na veliki teritorijalni kapital i razvojni potencijal svih slavonskih županija.

"Osječko-baranjska županija je u posljednjih nekoliko godina napravila ozbiljan iskorak u gospodarskom i u svakom drugom smislu, a tim smjerom ćemo i nastaviti. Trenutno se na području naše županije razvijaju projekti vrijedni više milijardi kuna od kojih su najznačajniji Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar, I. gimnazija, novi lučki terminal za pretovar rasutih tereta, Objedinjeni hitni bolnički prijem te financijski najveći projekt, a to je novi Klinički bolnički centar Osijek. Da bi područje Slavonije i Baranje sa svojim specifičnostima, potencijalima i resursima moglo krenuti još kvalitetnije naprijed, moraju se mijenjati određeni zakonski okviri, koji će omogućiti da sustav, potencijali i okruženje u komu živimo budu iskorišteni na kvalitetniji način, prvenstveno u korist lokalne i regionalne zajednice, kao i u nacionalnom interesu", kazao je župan Ivan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naglasio je da najveći potencijali županije i istoka Hrvatske leže u poljoprivredi.

"Tu su potrebne zakonske izmjene koje će omogućiti kvalitetnije djelovanje na način da proizvodimo uz stvaranje dodane vrijednosti, odnosno prerađujemo ono što smo proizveli. Također, nužne su i promjene u drvnoj industriji kako ne bismo bili samo sirovinska baza, kao i gospodarenju vodnim potencijalom, prije svega na rijeci Dravi, što podrazumijeva čišćenje korita rijeke, omogućavanje plovnog puta te normalnu opskrbe pijeskom građevinskih firmi", zaključio je župan Anušić te upozorio da specifičnosti hrvatskih regija treba uvažiti i koristiti kao prednost za razvoj.

Nakon uvodnog dijela Konferencije održan je panel pod nazivom „Razvojni potencijal i investicijske prilike na istoku Hrvatske“ na kojoj su sudjelovali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Ivan Anušić, vlasnik Žito grupe Marko Pipunić, predsjednica Uprave Saponije i članica Uprave Kandita Dajana Mrčela, vlasnik Osatina grupe Mirko Ervačić i osnivač tvrtke Mono Denis Sušac.


Izdvojeno

Reci što misliš!