Vijesti / Regija

11,2 milijuna kuna

Biciklističko-pješačka staza duga 5,6 kilometara između Osijeka i Bilja svečano otvorena

Biciklističko-pješačka staza duga 5,6 kilometara između Osijeka i Bilja svečano otvorena

Biciklistička staza koja povezuje ljude i područja, privlači turiste i štiti prirodu

Prigodnim presijecanjem vrpce, danas (22. listopada 2021. godine) i službeno je otvorena rekonstruirana i modernizirana biciklističko-pješačka staza između Osijeka i Bilja, uključujući i dio kroz Blatnu ulicu u Bilju, ukupne dužine od 4,2 kilometra. Time je ujedno završen Projekt „Biciklističko-pješačka staza Biljska cesta“, čija je ukupna vrijednost 9,28 milijuna kuna, a od toga bespovratna sredstva Europske unije iznose 7,5 milijuna kuna. Nositelj projekta je Općina Bilje, a projekt je započeo 3. rujna 2019. godine, s planom završetka u roku od 24 mjeseca, što je i ostvareno. Naravno, ova dionica je sastavni dio ukupnog projekta modernizacije biciklističko-pješačke staze između Osijeka i Bilja, čija je ukupna dužina 5,8 kilometara.

Cilj projekta „Biciklističko-pješačka staza Biljska cesta“ u cijelosti je ostvaren, a to je prilagodba infrastrukture zakonskim zahtjevima kako bi se povećala sigurnost biciklista te omogućila fleksibilna veza prema linijama javnog prijevoza u Gradu Osijeku, dok se istodobno želi smanjiti korištenje osobnih automobila u prometu. Projekt je obuhvatio rekonstrukciju postojeće nosive konstrukcije staze, bankina, nasipa i usjeka, povećanje širine staze, novu signalizaciju, izvedbu zaštitne ograde te rekonstrukciju Blatne ulice u cijelom profilu ulice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ova biciklistička staza je nastavak niza projekata koji se rade na području Osječko-baranjske županije kroz fondove EU, ali i proračune države, općina, gradova i naravno županije. Projekt je i simbolično, ovaj put biciklističkom stazom, a ne mostovima i cestama, spojio hrvatsku Baranju i Slavoniju. Pred nama je vrijeme još intenzivnije komunikacije i kretanja kroz prirodu, biciklom i pješice, vrijeme kretanja i turističkih obilazaka Baranje. Danas se biciklom može doći od Đakova i dalje do Kopačkog rita, Zmajevca i drugih turističkih destinacija u Baranji, a ta mjesta sve više dobivaju na važnosti i vidljivosti, i to ne samo u Osječko-baranjskoj županiji nego i cijeloj Hrvatskoj, Europi i svijetu. Radi se sustavno i planski, pa ova staza ima i dodanu vrijednost ne samo u turizmu i spajanju Slavonije i Baranje biciklističkom stazom, nego povećavamo i sigurnost biciklista i pješaka uz cestu koja je izuzetno prometna", rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je ovo primjer uspješnog korištenja sredstava iz fondova EU, a na angažiranju u ovom i ostalim projektima posebno je zahvalio ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak, kao i Željku Cickaju, načelniku Općine Bilje.

"Biciklističku stazu čini 4,2 kilometra na području Općine Bilje, međutim još 1,6 kilometra te staze nalazi na području Grada Osijeka, pa je njena ukupna dužina 5,8 kilometra, a ukupna vrijednost projekta je 11,2 milijuna kuna. Staza povezuje Općinu Bilje i Grad Osijek, veliki je benefit za dnevne migracije građana, ali i turizam jer Općina Bilje nudi značajne prirodne ljepote, ugostiteljske i ostale turističke sadržaje te u najboljem smislu dopunjuje ponudu grada Osijeka", rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj istaknuo je značaj izgrađene biciklističke staze te se zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta.

"Otvorenje biciklističke staze u Bilju našoj općini znači mnogo. Riječ je o vrijednom zajedničkom projektu Grada Osijeka i Općine Bilje, a zahvaljujem Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ministrici Nataši Tramišak na dodijeljenih nešto više od 900.000 kuna za ovaj projekt, čime su znatno smanjeni troškovi udjela Općine. Grad Osijek je putem ITU mehanizma izdvojio 7,5 milijuna kuna, a ostatak Općina Bilje. Ova će staza najviše poslužiti dnevnim migracijama naših mještana na putu prema Osijeku i obrnuto, ali i cikloturistima kojih je sve više", kazao je Cickaj.

"Cilj izgradnje ovakve infrastrukture je povezivanje okolnog područja s gradom, odnosno jačanje Urbane aglomeracije Osijek. Oko 39 kilometara biciklističkih staza izgrađeno je putem spomenutog mehanizma teritorijalnih ulaganja. Vrijednost ulaganja iz fondova Europske unije je gotovo 40 milijuna kuna, a kada tu dodamo i vlastita sredstva općina u okruženju, govorimo o ulaganjima većim od 60 milijuna kuna. Ovakvi projekti stavljaju Osječko-baranjsku županiju na vrh u Republici Hrvatskoj po pitanju korištenja bicikala kao oblika prijevoza, urbane mobilnosti i održivog javnog prijevoza, a svoju namjenu ovaj tip prijevoza nalazi i u turističkom smislu. Vjerujem da ćemo i kroz novi mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja Grada Osijeka razvijati jednako kvalitetne projekte s obzirom da se alokacija povećava i da će biti još kvalitetnih prilika", naglasila je ministrica Nataša Tramišak.


Izdvojeno

Reci što misliš!