Vijesti / Regija

vrijedan projekt županije

Županija u potpunosti financira tople obroke, dio škola i dalje poslužuje pizze, kiflice, hrenovke...

Županija u potpunosti financira tople obroke, dio škola i dalje poslužuje pizze, kiflice, hrenovke...
PIXSELL

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je pričao o projektu prehrane školske djece u županiji

U Hrvatskoj svako četvrto dijete u školi ostaje bez obroka, a kako bi tomu doskočili, u Osječko-baranjskoj županiji pokrenuli su projekt u sklopu kojeg svako dijete ima besplatan obrok.

"Mi smo još 2018. godine pokrenuli projekt koji omogućava besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce na području cijele županije i taj način smo pokrili svakog učenika u svakoj školi, u svakom selu. Radi se o projektu vrijednom 18 milijuna kuna koji u potpunosti financira županija i djelom u suradnji s jedinicama lokalne samouprave", rekao je župan Ivan Anušić u razgovoru za N1 televiziju.

županijska skupština
Sjednica Županijske skupštine Županija će preko RDC-a osigurati kvalitetne namirnice za školski obrok

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt je zamiljen kao dugogodišnji i ne samo na način da se financira prehrana nego se škole i opremaju kuhinjama i blagovaonicama kako bi djeca imala i kuhane obroke barem nekoliko puta u tjednu, a namirnice se pokušavaju nabaviti od lokalnih OPG-ova po principu s polja na stol.

"Djeca na taj način dobiju kvalitetan obrok koji je nužan za razvoj u toj dobi, a na kraju krajeva izbjegli smo tužne i civilizacijske priče za Hrvatsku i Slavoniji da niti jedno dijete ne bude bez školskog obroka u osnovnoj školi", dodao je Anušić i istaknuo kako na početku projekta nije bilo poznato koliko je djece bilo bez projekta, no osobno se uvjerio još u tijeku predizborne kampanje koliko je za djecu bolno kad vide drugu djecu kako jedu, a oni ne jer im roditelji ne mogu priuštiti školski obrok.

regionalni distribucijski centar Kreće realizacija velikog projekta važnog za voćare i povrćare u Slavoniji
gradilište granaj rcd
u Eko industrijskoj zoni Nemetin Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra u punom jeku, završetak prije ugovorenog roka

"Koliko god postotak bio, mi smo ovo morali napraviti. Želimo da ovo zaživi kao jedan hrvatski, slavonski obrok svakom djetetu", kaže Anušić koji najavljuje i proširenje projekta nakon izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je obuhvatiti dostavu hrane od pripreme jelovnika za sve osnovnoškolce, objediniti javnu nabavu te hrane kako bi se dobila povoljnija cijena i spustiti trošak projekta s 18-19 milijuna na 13-14 milijuna kuna.

Trenutno je situacija takva da ravnatelji u školama sami odabiru odakle će uzimati hranu tako da još ima škola, odnosno ravnatelja koji ne žele uzimati hranu od OPG i pripremati topli obrok nego naravno idu lakšim modelom i uzima se hrana kroz pizze, hrenovke, kiflice.

"Ovim završnim dijelom projekta, izgradnjom RDC, to ćemo u potpunosti eliminirati", zaključio je Anušić i najavio kako bi se to moglo dogoditi već početkom iduće školske godine.


Izdvojeno

Reci što misliš!