Vijesti / Regija

PROCURILI PLANOVI STOŽERA

Odgađa se uvođenje obaveznih covid-potvrda u zdravstvu i socijali? A nema ni popuštanja mjera od 1. listopada

Odgađa se uvođenje obaveznih covid-potvrda u zdravstvu i socijali? A nema ni popuštanja mjera od 1. listopada
Josip Regovic/PIXSELL

Iako je s obaveznim covid-potvrdama u zdravstvu i socijali trebalo krenuti od petka, 1. listopada, čini se će ta odluka na snagu stupiti koji dan kasnije zbog 'nedovoljno razrađenih uputa'

Petak, 1. listopada, bio je datum od kojeg je na snagu trebala stupiti odluka o obaveznim covid potvrdama ili negativnom testu za sve zaposlene u zdravstvenom sustavu, kao i u sustavu socijalne skrbi. No, Jutarnji list doznaje da ta odluka neće stupiti na snagu 1. listopada, već najranije u ponedjeljak, 4. listopada.

Tome je tako, kako doznaju, zbog toga što resorna ministarstva nisu dovoljno detaljno razradila upute za ustanove na koje se spomenuta obveza odnosi, a pogotovo što se tiče penalizacije onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli covid, a odbijaju se cijepiti. Iako je bilo najavljeno, ali i u nacrtu uputa o postupanju naglašeno, da će se u takvim slučajevima zaposlenici voditi kao da nisu došli na posao, nije jasno što će biti u slučaju ukoliko osoba više puta odbije testiranje.

Izostaje suglasje resornih ministarstva

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A čini se i to da se Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ne mogu usuglasiti. Dok je tako poznato da će se covid-potvrde, što se tiče ustanova u ingerenciji Ministarstva zdravstva, odnositi na sve zaposlene u sustavu, one koje rade u krugu bolnice, a zaposlenici su drugih tvrtki (pekarnice, trgovine, ugostiteljski objekti), pacijente, ali i studente i predavače koji dolaze u bolnice, o primjeni covid-potvrda u socijali gotovo ništa nije poznato.

Premda se govorilo da će se odluka odnositi na zaposlene i na korisnike, postavlja se pitanje što s posjetiteljima koji dolaze članovima svojih obitelji koji su korisnici domova. Također, iz zdravstvenih su ustanova rekli da će brigu o provjeri covid-potvrda voditi glavne sestre odjela, no za socijalu ni taj dio nije jasan.

Iz Ministarstva rada i socijalne politike za Jutarnji su kazali da je sve spremno te da se čeka odluka Stožera. Iz Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi pak smatraju da se resorno ministarstvo ponaša neodgovorno, ističući da sve što znaju - znaju upravo iz medija.

"Nitko nam se nije obratio tako da nemamo ni jednu službenu informaciju. Uvođenje covid-potvrde zapravo je još na razini 'rekla-kazala' s obzirom na to da nemamo informaciju ni na koga se odnosi ni pod kojim uvjetima", rekla je za Jutarnji Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata.

"Bilo kakva penalizacija ne dolazi u obzir, odnosno mi smo protivnici toga. Kako ne znamo detalje, još ne možemo ni govoriti o aktivnostima koje pripremamo. Uskoro ćemo imati sastanak, anketirat ćemo članstvo, a onda ćemo, bude li penalizacija, poduzeti sve moguće akcije koje nam dozvoli zakon", poručila je Dimić koja govori da testiranje zaposlenih u socijali nije novost te da se oni redovno testiraju i kad se vraćaju s godišnjeg ili s bolovanja.

Bez novih popuštanja

Osim odluke o obaveznim covid-potvrdama, Nacionalni stožer Civilne zaštite od 1. listopada mora donijeti i nove mjere koje se vežu uz suzbijanje epidemije koronavirusa, a Jutarnji neslužbeno doznaje da će se postojeće mjere produljiti.

Dakle, prema trenutnim informacijama od petka ne bi trebalo doći do novih popuštanja, ali niti dodatnih pooštravanja mjera.


Izdvojeno

Reci što misliš!