Vijesti / Regija

sporne bilježnice

Općina Darda svojim učenicima podijelila bilježnice sa siluetom vojnika i hrvatskim motivima, dio mještana to smatra neprimjerenim

Općina Darda svojim učenicima podijelila bilježnice sa siluetom vojnika i hrvatskim motivima, dio mještana to smatra neprimjerenim

"Ako nekome nešto ne odgovara, neka vrati", rekao je načelnik Općine Darda Anto Vukoje

Općina Darda, na čijem čelu je u više mandata načelnik Anto Vukoja, inače hrvatski branitelj i pripadnik HDZ-a, i ove godine osigurala je radne bilježnice, kutije s radnim materijalima, likovne mape, bilježnice i školski pribor za novu školsku godinu za 460 školaraca.

Lijepa je to gesta kojom Općina pomaže svojim mještnima  koji su u teškoj financijskoj situaciji, no ove godine dizajn bilježnica izazvao je polemike u javnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, na koricama bilježnice je sjena vojnika s vojničkom kapom na glavi i citat "Uspravno stojimo, ne klečimo ni pred kim, nismo mi nikoga tlačili, nemamo ništa s tim". Brojni mještani Darde, ali i ostali mještani smatraju da je tematike bilježnice neprikladna za djecu.

Jedna od njih je i Kristina Dobi (21) koja je na Facebooku ostavila komentar:

"Izbio mi je osip na tijelu, mislim da je u pitanju alergijska reakcija na bilježnicu koju je moja sestra koja ima 12 godina dobila na prvi dan škole. U školi koja vrvi pripadnicima nacionalnih manjina, ne samo problematičnih i strašnih Srba, nego i drugim manjinama, oni su podijelili ovakve bilježnice. Ako su se slučajno zalomili neki roditelji, poput mojih, koji nisu svoju djecu učili koja je razlika između 'naših' i 'njihovih', Općina se pobrinula da se djecu ipak upozna s navedenim pojmovima. S ponosom kažem da ova bilježnica ide za potpalu jer moja sestra to sigurno neće nositi u školu. I ostale bilježnice koje su učenici dobili su slične tematike, primjerice dva prsta u zraku, šahovnica, hrvatska zastava, ima i onih s Lukom Modrićem, ali te su OK. Nemam ništa protiv nikoga, volim državu u kojoj živim, ali ne volim kada se na djecu radi nacionalni pritisak, kada se djeci nameće tko je bio neprijatelj, tko branitelj, a dobro znamo da nikada ništa nije crno ili bijelo, da ima Srba, Mađara, manjina koje su branile Hrvatsku, da nisu svi ljudi isti. Moja obitelj su mađarska manjina, ali smo odgajani da ne pravimo razliku" izrazila je Kirsitna svoje nezadovoljstvo.

Odgovorili su joj iz Općinskog odbora HDZ-a.

"To je Vaša sramota i odraz poštovanja prema državi u kojoj živite. Ako vas vrijeđa hrvatska zastava i hrvatski vojnik onda vam nije jasno gdje živite i nije vam jasno da manjine moraju poštovani državu u kojoj žive na isti način na koji većinski narod poštuje prava tih istih manjina koje se sada bune", napisali su joj.

Ubrzo nakon što su svi mediji objavili priču, Kristinina objava je uklonjena s Facebooka. Na upit RTL-a, autorica objave je pojasnila kako nije ona obrisala post već da ju je netko prijavio za govor mržnje, pa je Facebook uklonio sadržaj.

U školi kažu kako s bilježnicama nemaju nikakve veze jer su im one donesene u kutijama, zajedno s ostalim materijalom. Nakon što su podijeljene, nitko od djece ili roditelja nije ništa od dobivenog vratio niti izrazio nezadovoljstvo zbog bilježnica.

"Ako nekome nešto ne odgovara, neka vrati. Bilježnice su kupovane od dobavljača u kompletu, bez ciljane namjere. Naslovnice imaju različite motive. Do sada nismo dobili nikakav prigovor na podijeljeni materijal", kazao je načelnik Općine Darda Anto Vukoje, koji ovakve komentare smatra nepotrebnim dizanjem tenzija, pišu 24sata.


Izdvojeno

Reci što misliš!