Vijesti / Regija

katastrofa

Masovni pomor ribe u Karašici: ''Ovo ne može ostati nekažnjeno''

U kanalu Putna je voda crna, masna, gusta, prljava neugodna mirisa

U Slavoniji masovni pomor ribe. Tone mrtvih štuka, linjaka i klena pronađeno je u rijeci Karašici. Riba smrdi, voda je mutna, a ribiči kažu da se dogodio ekocid i da je ribe netko otrovao namjerno. 

Članovi ribolovnih udruga zaprepašteni. Na dužini od 35 kilometara rijeke Karašice prizori uginule ribe kakve nikada nisu vidjeli. Preko 40 godina na ovom području uz ribolov, Željko je potpuno šokiran.

Cijeli su dan od uginule ribe čistili samo djelić Karašice kada su shvatili da je njihov trud uzaludan.

"Mislim da se dogodio ekocid neslućenih razmjera. Ne mogu reći na koliko tona ribe. Jučer smo napravili ovdje izuzeće ribe. Znači na potezu Črnkovačkog mosta ovdje negdje do ovog zavoja, 100njak metara, mi smo preko 100 kila ribe izvulki mrtve. Štuka, grgeč, takozvani bandar, crvenperka, deverika...uglavnom sve je mrtvo", kaže voditelj ribolovnog područja Donji Miholjac Željko Macanić

Iskustvo ga uči da je gotovo nemuguće da je riba uginula prirodnim putem, takozvanim zijevom odnosno promjenom tlaka vode.

"Ma ne, nije to zijev. Pa vidite boju vode. Ovo je boja nafte. Ali da je to malo? To je sve... Pogledajte onu pjenu tamo. To nije zijev. Ovo je trovanje!", kaže Željko

Pa su uz pomoć mještana brižno pratili gdje je problem nastao te nas odveli do kanala Putna nedaleko Donjeg Miholjca. Na površini vode kanala – neprirodni prizori.

"Došao sam vam pokazati tu lokaciju koju su mještani nama doznačili. Dojavili. - Što mještani kažu? Ovdje je bilo nabujalo, prljavo je vidimo? - Da, prljavo je, crna voda. Od čega to potiče ni sami ne znaju", kaže komunalni redar Antun Knežević

Putna je prije bio bajkovit, zeleni kanal

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pogled na današnje prizozore mještane očajnim. Ne biraju riječi.

"Ha ja nisam to doživio uopšte jebiga. To nisam doživio za ovijeh 66 godina. Da se ovo može desit, ne znam... A vidio sam svašta, i ribe mrtve i svega jebiga. Pecaroš sam i ja i sin. Više nemam izbora, nisam već bio 10 dana... nemam šta reći. Ribe je bilo jebiga svakakvih vrsta. Jedno 7,8 vrsta ribe je bilo jebiga", kaže Darko Pačarić iz Kapele. 

Kako je Putna zagadila Karašicu nećemo trošiti riječi. Kamera će vam sve objasniti.

U kanalu Putna je voda crna, masna, gusta, prljava neugodna mirisa. Putna se ovdje uljeva u Karašicu. Ovo je nulta točka, ovdje počinje problem. Pogledajte samo, Prije Putne, voda je zelena i čista. Poslije putne, moda se mješa u crnu, neugodnu boju.

Da je zagađenje došlo s ovog mjesta - to još nije službeno. Jesu li to kemikalije ili fekalije s obližnjih farmi kako nagađaju ribočuvari to će utvrditi veterinarska inspekcija i policija.

"Naši službenici su izuzeli na 5 mjesta uzorke vode koje smo pohranili na čuvanje i po potrebi ćemo dostaviti na vještačenje. Mi ćemo svakako postupati u skladu sa općinskog državnog odvjetništva kojima smo dostavili posebno izvješće", kaže glasnogovornik PU Osječko-baranjske Zoran Kon.

Ribiči i ribočuvari čekat će rezultate jer, govore, odgovore za ekocid moraju dobiti.

"Ovo ne može ostati nekažnjeno", kaže voditelj ribolovnog područja Donji Miholjac Željko Macanić

Karašica je mjesto gdje se riba mrijesti i sva je ova riba trebala završiti u rijeci Dravi, ali umjesto nje će u rijeku Dravu, samo ova – zaprljana voda. 


Izdvojeno

Reci što misliš!