Vijesti / Regija

aktiviranje poplavnih legala

Za nekoliko dana prijeti nam najezda komaraca jednakog inteziteta kao ona s početka lipnja

Za nekoliko dana prijeti nam najezda komaraca jednakog inteziteta kao ona s početka lipnja
Krunoslav Petric/PIXSELL

U većini lokalnih samouprava na području obuhvaćenom opasnošću od najezde komaraca smatraju kako ni od tretiranja nema pretjerane koristi

Stručnjaci Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije utvrdili su iznimno veliku brojnost ličinki komaraca, što znači ponovno aktiviranje poplavnih legala. Zavod je zbog toga izdao preporuke za larvicidni tretman na području općina Draž, Kneževi Vinogradi i Erdut te grada Osijeka, piše Glas Slavonije.

Ne provedu li se bar djelomično predložene preporuke, za nekoliko dana može se očekivati najezda komaraca gotovo u istom intenzitetu kakav je bio početkom srpnja, a za Osječane to znači nemilosrdnu borbu na otvorenom, korištenje sprejeva ili boravak u zatvorenom od ranog poslijepodneva do kasno u noć.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Grad je započeo s larvicidnim tretmanima u vodi kojima se zaustavlja razvoj ličinki te sprječava izlijetanje komaraca", kazao je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

Lokalne samouprave: 'Od toga nema koristi'

Kako bi imali točne informacije o stanju na terenu i znali kada i kolikim intenzitetom prijeti opasnost od komaraca, Zavod svakodnevno monitorira na području Osječko-baranjske županije te šalje obavijesti i preporuke za buduće tretmane.

Dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kazala je da je važno da sve jedinice lokalne samouprave koje imaju legla komaraca uključe u programe kontrole brojnosti i pravovremeno odrade tretmane, prvenstveno ličinki.

No u većini lokalnih samouprava na području obuhvaćenom opasnošću od najezde komaraca smatraju kako ni od larvicidnog niti od adulticidnog tretiranja nema pretjerane koristi.

Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi tvrdi da je tretiranje čisto bacanje novca.

"Mi na našem području imamo tisuću kilometara kanalske mreže u ritskom području. To je nemoguće tretirati na taj način, tako da ovo što mi radimo nisu ni vatrogasne mjere, već je to čisto stvaranje psihološkog efekta na stanovnike", kazao je Kramarić.

Problem koji ozbiljno utječe na gospodarstvo

Naglasio je da dok god se ne realizira inicijativa koju je župan Ivan Anušić lani pokrenuo, sve ovo nema nekog smisla. Radi se o osnivanje ustanove koja će se baviti tim problemom sustavno i koji će se rješavati s više razine Županije i uz svu stručnu, financijsku i svaku drugu pomoć države.

"Mislim da je to jedini način jer ovakvo parcijalno ponašanje, da svaka općina radi za sebe, nema smisla. Taj problem ozbiljno utječe na naše gospodarstvo jer nama je, osim poljoprivrede, glavna grana turizam. Rekao sam da svakoga tko na terasi nekog restorana na području naše općine predvečer od 17 sati pa nadalje u razdoblju od sredine lipnja do sredine kolovoza uspije pojesti večeru, ja častim tom večerom. Problem je zaista velik, ljudi koji se bave poljoprivredom strašno trpe jer je u plastenicima nemoguće raditi. To je ozbiljan problem koji zahtijeva ozbiljan pristup", kazao je Kramarić.

Kako piše Glas slavonije, ravnateljica Nastavnog zavoda Turić problem vidi i u tome što se mjere suzbijanja ne provode kontinuirano i u svim jedinicama lokalne samouprave.

"Da bismo mogli reći kako populaciji komaraca kontroliramo brojnost, moramo je spustiti na puno niže granice, odnosno moramo ih bar tri godine larvicidima raditi, ali na cjelokupnom području. Nužno je povezivanje tretmana u svim jedinicama lokalne samouprave koje se protežu uz to kritično područje. Kada kroz nekoliko godina spustimo tu razinu populacije, onda je možemo održavati. Iako uspijevamo smanjiti brojnost na dva ili tri dana, to su vatrogasne mjere. Ako se tako nastavi, dugoročno neće biti dobro jer se taj biološki potencijal komaraca iz godine u godinu sve više povećava. Imat ćemo situaciju da ni adulticidnim tretmanima nećemo moći suzbiti", kazala je Turić.


Izdvojeno

Reci što misliš!