Vijesti / Regija

okoristili se

Pali presretači: USKOK podigao prijavu protiv šest policajaca s područja Slavonskog Broda

Pali presretači: USKOK podigao prijavu protiv šest policajaca s područja Slavonskog Broda
Duško Jaramaz/Pixsell

Kazne naplaćivali u višim iznosima u odnosu na visinu kazne koju su počinitelji prekršaja stvarno trebali platiti


USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana (1972., 1985., 1970., 1976., 1973.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. 

Optužnicom se I., II. i III. okrivljenom stavlja na teret da su, u razdoblju od 6. ožujka 2019. do 5. siječnja 2020., kao policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, ovlašteni i dužni nadzirati sigurnost cestovnog prometa, nakon što su koristeći se tzv. presretačima utvrdili da su vozači koji su se kretali dionicom autoceste u blizini Slavonskog Broda prekoračili brzinu kretanja, u cilju da se nepripadno okoriste, počiniteljima prekršaja predočavali da su kazne za počinjene prekršaje znatno više te da su posljedice teže od onoga što je predviđeno propisima.

"Slijedom toga su kazne naplaćivali u višim iznosima u odnosu na visinu kazne koju su počinitelji prekršaja stvarno trebali platiti, a novčane iznose koji predstavljaju razliku između iznosa koji su stvarno naplaćeni i iznosa koji su iskazani u službenim evidencijama neosnovano su zadržali za sebe", stoji u priopćenju USKOK-a.

Nadalje se I. i II. okr. terete da su 24. listopada 2019., obnašajući u istom svojstvu pozorničko-ophodnu djelatnost tzv. presretačem, nakon što su utvrdili da su IV. i V. okr. krećući se vozilima jedan iza drugoga na autocesti prekoračili brzinu kretanja, zaustavili njihova vozila i predočili im posljedice počinjenih prekršaja. Potom su im IV. i V. okrivljeni za blaže kažnjavanje ponudili da će im preko trgovačkog društva u kojem su bili zaposleni besplatno ishoditi mobitele, na što su I. i II. okrivljeni pristali te su im na mjestu počinjenja prekršaja naplatili novčanu kaznu od 250,00 kuna svakom, a sukladno dogovoru su krajem studenoga 2019. godine u poslovnici trgovačkog društva u Slavonskom Brodu podigli obećane mobitele.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!