Vijesti / Regija

dugotrajna procedura

Novi iskorak u obnovi dvorca Eugena Savojskog u Bilju

Novi iskorak u obnovi dvorca Eugena Savojskog u Bilju
Davor Javorovic/PIXSELL

Na projektu se intenzivno radi od 2017. godine, a osim ovog, u planu je obnoviti i druge slavonske dvorce i imanja

Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za obnovu Dvorca Eugena Savojskog u Bilju, vrijedan 915.750,00 kuna, danas su potpisali načelnik Općine Bilje Željko Cickaj i Ivan Bilota, direktor tvrtke Bilota inženjering d.o.o. iz Segeta Donjeg. Potpisivanje ugovora održano je u Osijeku u sjedištu Osječko-baranjske županije koja je partner s Općinom Bilje u ovom projektu, a tomu su bili nazočili župan Ivan Anušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

"Prije četiri godine smo govorili o ogromnim potencijalima dvoraca na području naše županije koji su naša ostavština i kultura i koju trebamo obnoviti. Iz tog razloga smo započeli tri projekta zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova, SAFU-om te načelnicima i gradonačelnicima, a radi se o obnovi dvoraca Dore Pejačević u Našicama i dvoraca u Tikvešu. Danas smo potpisali ugovore o izradi projektno-tehničke dokumentacije za obnovu dvorca Eugena Savojskog u Bilju kojeg zajedno sufinanciraju Općina Bilje, Osječko-baranjska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Očekujemo brzu pripremu dokumentacije koja će prethoditi obnovi dvorca i njegovom stavljanju u funkciju svih nas koji ovdje živimo, naravno i turista. Dvorci u Valpovu i Donjem Miholjcu također čekaju obnovu, međutim postoje zapreke zbog imovinsko-pravnih odnosa. Kao Županija nastavit ćemo podupirati projekte obnove svjesni da su dvorci naš veliki zalog za budućnost, prije svega za razvoj turističke ponude", rekao je župan Ivan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je da su ulaganja u obnovu kulturne i prirodne baštine na području Osječko-baranjske županije u ovom trenutku vrijedna gotovo 250 milijuna kuna.

"Riječ je o projektima Parka prirode Kopački rit i dvoraca u Tikvešu, pripreme projektne dokumentacije za obnovu dvorca u Bilju te projekata obnove dvoraca u Našicama koji su već u realizaciji. Još sedam projekta se priprema s projektno-tehničkom i studijskom dokumentacijom za prijavu za fondove EU u novom programskom razdoblju, a među njima su i erdutska kula i utvrde Kolođvar između Ivanovca i Čepina. To su naši još vrjedniji kulturni biseri koji će puno doprinijeti na karti vidljivosti Osječko-baranjske županije u smislu turističke valorizacije, ali i pojačavanja gospodarskih aktivnosti koje će se vezati na taj segment. Dodatno, dvorac u Bilju putem realizacije ovog projekta može napraviti potpuno novu stvar u kontinentalnom turizmu, a to je kulturno-turistička ruta Osječko-baranjske županije na temelju povijesne ličnosti, vojskovođe i princa Eugena Savojskog", istaknula je ministrica Tramišak.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj zahvalio je svim uključenim u projekt na komu se intenzivno radi od 2017. godine.

"Izuzetno mi je drago da danas potpisujemo ugovor nakon dugog puta do realizacije ovog projekta. Iza nas je velik posao, ali u suradnji s Osječko-baranjskom županijom unazad četiri godine od kada smo ušli u suvlasništvo, učinili smo sve da konačno dođemo u ovu situaciju. Sredstva smo osigurali jer smo projekt prijavili kroz ITU mehanizam Grada Osijeka 2017. godine, međutim dio troškova će snositi naša Općina i Županija. Sadržaj unutar dvorca ovisit će o izrađenoj dokumentaciji i konzervatorskoj studiji, odnosno o prihvatljivim troškovima jer nam je cilj osigurati samoodrživost projekta. Procijenjena vrijednost projekta bila je 1,8 milijuna kuna, međutim javnom nabavom smo došli do nešto manjeg iznosa, a rok za završetak radova je godinu dana", istaknuo je Cickaj.


Izdvojeno

Reci što misliš!