Vijesti / Regija

zbog otkaza 1989.

Osječanin tvrdi da mu Agrokor duguje plaće u iznosu od 1,6 milijardi kuna

Osječanin tvrdi da mu Agrokor duguje plaće u iznosu od 1,6 milijardi kuna
Dubravka Petric/PIXSELL

Zbog nepravednoga otkaza u Belju 1989. godine Agrokor bi Osječaninu trebao isplatiti neisplaćena primanja od 1,6 milijardi kuna

Osječanin Miroslav Mikuš od Agrokora, koji se sada zove Fortenova, traži 1,6 milijardi kuna, izvještava telegram.hr. Mikuš je radnik koji je još 1989. u Belju dobio otkaz. Kasnije je dokazao da je otpušten nezakonito. Belje mu je zbog toga pristalo isplatiti svega 70 tisuća kuna plaća bez kojih je ostao, no prema obračunu kojim raspolaže Mikuš, zbog hiperinflacije iz predratnog vremena, iznos neisplaćenih primanja dosegao je s kamatama 1,6 milijardi kuna.

Osječanin je uspio dokazati da je nezakonito dobio otkaz u Belju. Kao 27-godišnjak otpušten je navodno zbog izostanka s posla. No, on smatra da je razlog otkaza bilo to što je na zboru radnika pred svim zaposlenicima zatražio izglasavanje nepovjerenja tadašnjem direktoru Obradu Davidoviću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Živio sam u neposrednoj blizini njegove privatne njive i vidio kako beljska poljoprivredna avijacija tretira njegovo polje. Nije to bio jedini slučaj jer su njegovu njivu obrađivali beljski traktori, a na njemu je bilo samo da na kraju sezone pokupi novac od uroda. Ukazao sam na korupciju i kao zviždač našao se na udaru tadašnjeg sustava. Brzo sam dobio otkaz, ali, isto tako, kao što sam prijavio, nadobudno sam podigao i tužbu." - ispričao je Mikuš. Nezakonitost otkaza Belje mu na kraju i priznaje, no cijeli iznos mu ne isplaćuju.

Cijeli slučaj završava na hrvatskom sudovima. Visoki trgovački sud RH presuđuje protiv Mikuša, jer, kažu, nije dostavio dokaz da je "otklonjeno osporavanje njegove tražbine". Sve u svemu, Visoki trgovački sud ozbiljno je pogriješio zbog čega je Mikuš podnio ustavnu tužbu.

U tužbi je Mikuš ukazao na nepravedno postupanje kojem je bio izložen. Ustavni sud dolazi do istog zaključka. Analizirajući njegov slučaj, podsjeća na odredbe Lex Agrokora iz kojih jasno proizlazi da izvanredni povjerenik tražbinu vjerovnika koja se temelji na ovršnoj ispravi, što je bio slučaj kod Mikuša, može osporiti na dva načina. Jedan je pokretanje parnice u koju je izvanrednog povjerenika sud i uputio. Druga je situacija da izvanredni povjerenik ne pokrene parnicu, no u tom slučaju smatrat će se da tražbinu više na osporava, piše telegram.hr.

O ustavnoj tužbi odlučivano je na sjednici Ustavnog suda, odnosno razmatrali su ju svi suci. Odluku kojom mu je ustavna tužba zbog povrijeđenog prava na pravično suđenje prihvaćena potpisao je osobno predsjednik tog suda Miroslav Šeparović. Sada će Visoki trgovački sud ponovno odlučivati od Mikuševom slučaju i njegovom zahtjevu da od Fortenove naplati 1,6 milijardi kuna duga.


Izdvojeno

Reci što misliš!