Vijesti / Regija

Uz pomoć robota

U posjetu pametnoj farmi u Drenovcima: Krave daju 20 do 30% više mlijeka, a imaju i veći broj mužnji

Muzu se tri, ponekad i 4 puta dnevno, a za nagradu, na pametnoj farmi, krave će si uključiti robota za timarenje te počastiti mineralima

Iako se čini da u Hrvatskoj nije najbolje vrijeme za ulagati u mljekarstvo, jedna od prvih pametnih farmi u Drenovcima pokazuje kako se ipak može ako se ulaže u nove tehnologije.

Krave na farmi rijetko kada ugledaju čovjeka, jer sve se radi robotski, a to im odgovara jer daju više mlijeka. Ipak danas im je u posjet došao Tin Kovačić.

Na pametnoj farmi točno je određen pravac kretanja, i točno se zna gdje se krava treba nalaziti, jer svakih 6 sati ona će doći do robota za mužnju. Tamo joj je isti taj robot napravio ručak za nagradu pa krave mirno čekaju u redu.

Mijo Pranjić, OPG Pranjić, Drenovci: "Da, one čekaju to im je postalo normalno, znaju da će dobiti hranu unutra i da će se pomusti. - Dobra je ova iza nas, ima li ime? - Iva. -Iva, ti si slijedeća na redu."

Robot Ivi kamerom snima položaj vimena, a potom sam stavlja sisaljke i mužnja kreće.

Izračuna za svaku mužnju očekivanu proizvodnju. Ona je sad na 76%. Muzu se još sve 4. Tako da će dati 100% sigurno.
A dat će i više nego da se muzu na stari način, kada su se krave mogle musti samo dva puta dnevno, ujutro i navečer.

A kako na mužnju krave idu potpuno same i kako se mužnja odvija bez stresa dobiva se i bolji rezultat. Ove krave daju 20 do 30% više mlijeka a čak imaju i veći broj mužnji.

Muzu se tri, ponekad i 4 puta dnevno, a za nagradu, na pametnoj farmi, krave će si uključiti robota za timarenje te počastiti mineralima. U doba kada je hrvatsko mljekarsvo u krizi, uložiti 5 i pol milijuna u ovakvu farmu, ući u kredit na 12 godina hrabar je potez. Mijo će povući oko 50% tog novca iz EU fondova ali ni to nije bilo jednostavno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mijo Pranjić:  "Treba imati stvarno i strpljenja i živaca i puno je tih birokratskih prepreka koje čovjek mora preći. Vi morate spremni biti financijski da to možete sve izgurati da vam ne bi propao taj novac. Jer vi da bi krenuli uopće u taj projekat morate isfinancirati i konzultatne i građevinske dozvole da bi uopće došli do samog početka gradnje."

Proizvode više od 30.000 litara mlijeka mjesečno. Dio prodaju mljekarama ali prave i vlastiti sir.

"To je za krug obitelji najidalnije. 50 krava je farma i to je nešto što se može s lakoćom odrađivati i može se živjetio od toga", rekao je Mijo. 

No treba voljeti svoj posao, čvrsto vjerovati u svoju viziju i, govori Mijo, ulagati u nove tehnologije te pratiti trendove.


Izdvojeno

Reci što misliš!