Vijesti / Regija

smrt 2.5-godišnjakinje

Majci koja je pretukla svoju kćerku do smrti prijeti do 15 godina zatvora. Pokrenut postupak doniranja organa

Majci koja je pretukla svoju kćerku do smrti prijeti do 15 godina zatvora. Pokrenut postupak doniranja organa
Ivica Galovic/PIXSELL

Nakon smrti dvoipolgodišnje djevojčice, Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu teretit će njenu majku za nanošenje teške ozljede s posljedicom smrti, za što može dobiti između tri i 15 godina zatvora

Dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja se od 1. travnja borila za život u Klinici za Dječje bolesti u Zagrebu preminula je na Uskrs. Ozljede zadobivene udaranjem šakama, nažalost, bile su preteške. Roditeljima djevojčice je u subotu određen jednomjesečni istražni zatvor.

Majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava, ali i za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede. Drugooptuženi otac, koji ima povijest nasilničkog ponašanja tereti se za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede čija je posljedica da je dijete u bolnici u teškom stanju. Ocu se stavlja na teret povreda djetetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svih četvero djece”, pojasnio je u subotu sudac Mile Soldo.

Izmjena optužnice za majku

No, nesretna je djevojčica preminula, pa će doći do izmjene optužnice majke. Potvrdila je to za N1 Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital. Majku će se odsad teretiti za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti, za što je prema Kaznenom zakonu predviđena kazna između tri i 15 godina zatvora.

“Tijekom poslijepodneva dobivena je informacija da je oštećena djevojčica preminula. S obzirom na novonastale okolnosti doći će do izmjene kvalifikacije kaznenog djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret tako da će se istraga u odnosu na nju sad voditi u odnosu na kazneno djelo članka 120. Kaznenog zakona, a to je Teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti”, potvrdila je Šmital.

Beroš: ''Izražavam tugu zbog preminule djevojčice. Procedura doniranja njenih organa je na početku''

O slučaju preminule pretučene djevojčice iz Nove Gradiške oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš. “Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule djevojčice u Klinici za dječje bolesti Zagreb”, poručio je Beroš putem N1 te objasnio što su liječnici poduzeli u trenucima njene smrti.

FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL
 

Potvrdio je da je pokrenuta procedura za doniranje organa, za što su potrebni potpisi roditelja. Pojasnio je i proceduru.

“Procedura doniranja organa je u samom početku. Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterija za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave darivatelja u informatički sustav Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi darivatelja pacijentima na listi čekanja. rgani darivatelja se dodjeljuju pacijentima na listi čekanja sukladno dogovorenim pravilima koja su usuglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stupnja hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara. Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom cijelog eksplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta”, jasan je bio ministar.


Izdvojeno

Reci što misliš!