Vijesti / Regija

stambeni krediti s kamatnom stopom 0.09%

Još pet općina podržalo županijski projekt za subvencioniranje kamata na stambene kredite građana

Još pet općina podržalo županijski projekt za subvencioniranje kamata na stambene kredite građana
OBŽ

Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Osječko-baranjske županije bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području županije

Projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ Osječko-baranjska županija pokrenula je u veljači 2019. godine i do sada je preko njega subvenciju kamate na stambeni kredit koristilo 142 građana, odnosno kupljeno je 75 stanova i 67 kuća.

Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području županije bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području županije, a provodi se subvencioniranjem kamatne stope od 1 postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima Županija zaključi ugovor prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina. Najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000,00 kuna, stambeni kredit može biti i veći od toga iznosa, ali razliku financira korisnik kredita.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz Županiju, u projekt se uključilo 12 jedinica lokalne samouprave s jednim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit (gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo i Valpovo te općine Bilje, Bizovac, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac i Petrijevci), a  jučer (31. ožujka 2021. godine) predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Dragan Vulin potpisao je sporazume s još pet općina (Draž, Feričanci, Petlovac, Punitovci i Vladislavci) o sudjelovanju u projektu Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva.

prazan stan stanovanje novogradnja
dodatnih 50 milijuna kuna Uz županijske subvencije stambeni krediti sa samo 0.09% kamata

"Izuzetno sam zadovoljan što nastavljamo s ovako dobrim projektom stambenih kredita u funkciji poticanja gospodarstva, što pokazuju i brojke. Naime, povećali smo kreditni potencijal i s početnih 50 milijuna kuna iz veljače 2019. godine s dodatnih 50 milijuna kuna i došli do ukupno 100 milijuna kuna. U dvije godine subvencionirali smo kamate za 142 korisnika, a kada ima interesa za neki projekt treba ga nastaviti, što i činimo", istaknuo je Dragan Vulin.

Dodao je kako je u 2019. godini za pet posto smanjeno iseljavanje iz OBŽ u druge dijelove Hrvatske te za 15 posto u inozemstvo, a na odluku pojedinih obitelji o odlasku ili ostanku dijelom je uticao i ovaj projekt subvencioniranja kamata na kredite. Naime, u prvih 50 milijuna kuna kreditnog potencijala kamatna stopa za kredite u eurima kretala se u rasponu od 2,49 do 3,2%. Za novi krug projekta Županija je zatražila dodatno sniženje kamata od poslovnih banaka, te se one kreću u rasponu od 2,09 do 2,7%. Na ovu kamatu Županija i uključene JLS dodatno subvencioniraju kamatu s dva postotna poena, te će kamata za neke korisnike biti već od 0,09%, što je gotovo beskamatno.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović objasnila je uvjete za odobravanje subvencija.

"Projekt Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva Osječko-baranjska županija provodi u suradnji s poslovnim bankama (Agram banka, Erste&Steiermarkische bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka) te je odlazak u poslovnu banku prvi korak koji korisnici moraju napraviti. Nakon što riješe potrebnu proceduru, njihovi zahtjevi se šalju na područje županije, povjerenstvo odlučuje o njima i svima koji udovoljavaju uvjetima, poput prebivališta i mjesta radnog odnosa na području OBŽ-a te iznosa do 500.000 kuna na koji Županija subvencionira kamatu na rok do deset godina, Županija odobrava subvenciju na kredit. Nadamo se da će ovih dodatnih 50 milijuna kuna imati pozitivan učinak kako na demografsku tako i na gospodarsku situaciju na području Županije. Napominjem kako u našem javnom pozivu nema ograničenja što se tiče godina, pa imamo jedan dio korisnika koji nemaju uvjete da se jave na APN-ove pozive i onda svoje stambeno pitanje rješavaju upravo ovim putem", objasnila je pročelnica Ivana Katavić.

"Projekt Osječko-baranjske županije i svih općina koje u njemu sudjeluju je hvalevrijedan i izuzetno koristan jer se svi u našim sredinama trudimo vratiti mlade koji su otišli, a upravo su ovakve mjere pravi način za to. Ovaj projekt može puno pomoći svima koji žele riješiti svoje stambeno pitanje bez obzira na godine i učiniti nešto za poboljšanje demografske slike", rekla je Jasna Matković, načelnica Općine Punitovci.

Načelnik Općine Feričanci Marko Knežević kazao je kako ga raduje što u ovom pozivu nema dobne granice za prijavu.

"To znači da ćemo pomoći ne samo mladima i obiteljima, već i svima onima koji nisu zadovoljili uvjete u nekim drugim natječajima za subvenciju. Općina i Županija ovim mjerama mogu ostvariti odlične demografske rezultate i zadržati barem dio stanovništva na svojim područjima", rekao je načelnik Feričanaca.

"Ovo je još jedna hvalevrijedna inicijativa Osječko-baranjske županije koja zajedno s općinama radi na poboljšanju demografske slike. Općina Vladislavci već četiri godine radi na projektima demografske obnove čime pomažemo svim stanovnicima, pa čak i onima srednjih godina koji možda razmišljaju o napuštanju Hrvatske. Ovaj projekt u koji se i naša općina uključila, sigurno je korak u zadržavanju djela tog stanovništva", istaknuo je Marjan Tomas, načelnik općine Vladislavci.

Načelnik Općine Petlovac Milan Knežević uz ovaj poziv Županije svojim mještanima nudi još jedan.

"Naša općina se također priključila ovom vrijednom projektu Osječko-baranjske županije s ciljem oporavka demografske slike u našoj zajednici. Mi smo iskoristili ovaj poziv da raspišemo i poziv za obnovu nekretnina na području naše općine do iznosa od 120.000 kuna", poručio je Knežević.


Izdvojeno

Reci što misliš!