Vijesti / Regija

dio Fortenova grupe

Veliki interes za PIK-om Vinkovci: Preuzeti će ga Osatina grupa?

Veliki interes za PIK-om Vinkovci: Preuzeti će ga Osatina grupa?
Davor Javorovic/PIXSELL

Preuzimanje bi dovelo do ulaganja u mehanizaciju i napredak. Došlo bi i do novih zapošljavanja jer se očekuju višemilijunska ulaganja

Tijekom protekle godine pričalo se o tome kako se radi na spajanju triju tvrtki, koje su sastavni dio Fortenova grupa, u jednu tvrtku. Radilo se o PIK-u Belje, VUPIK-u i PIK-u Vinkovci. Tim tvrtkama se poslovanje preklapa, povezane su, ali su u toj zamisli trebale imati jednu zajedničku upravu kako bi se uštedjelo u poslovanju. Novih informacija o spajanju nema, ali se priča o parcijalnom izdvajanju nekih od tvrtki iz Fortenova grupe. Navodno je tome najbliži PIK Vinkovci za čije je preuzimanje veliki interes iskazalo već više tvrtki jer im je poznato kakvim potencijalima ova tvrtka i danas raspolaže.

Prema neslužbenim informacijama, najveći interes za sada pokazuje Osatina grupa koja bi preuzimanjem PIK-a Vinkovci postala jedna od najvećih poljoprivrednih tvrtki uopće u Hrvatskoj i igrač na poljoprivrednom tržištu u Hrvatskoj i regiji kojega se puno toga pita, piše Večernji list

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ines Mandurić iz Osatine grupe kaže kako je ova tvrtka vodeći proizvođač povrća i voća u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od 35.000 tona koje izvozi u 14 zemalja u Europi. Navode o interesu za PIK-om Vinkovci, tvrtka nije htjela komentirati.

"U više od 27 godina postigli smo savršeno zaokružen koncept proizvodnje vođen znanjem i kompetencijom, modernom tehnologijom te kvalitetom i održivim razvojem. Naš cilj je daljnji rast poduzeća temeljen na strateškom usmjerenju na poljoprivredu i prehrambenu industriju kako bismo osigurali kvalitetnu budućnost sadašnjim i budućim djelatnicima te zajednici u kojoj djelujemo", kažu iz Osatine grupe.

U poslovnim krugovima se na veliko priča o toj temi, ali se trenutačno ne zna dokle se došlo s tim te da je potrebno još nekoliko stvari uskladiti. Prevladava mišljenje da ako Osatina grupa preuzme PIK Vinkovci, da bi to bio iznimno dobar poslovni potez ne samo za dvije tvrtke nego i za Vinkovce, ali i za Vukovarsko-srijemsku županiju uopće.

Većina dijeli mišljenje kako bi se PIK Vinkovci jako brzo ukomponirao u poslovanje Osatina grupe te da bi preuzimanje dovelo do ulaganja u mehanizaciju i napredak. Došlo bi i do novih zapošljavanja jer se očekuju višemilijunska ulaganja, a samim tim i rast proizvodnje. PIK Vinkovci trenutno zapošljava 300-ak radnika. 

Međutim, nije sve gotovo jer postoji niz potencijalnih kupaca, što iz Hrvatske što iz inozemstva. Spominju se tu MSAN grupa, srpski kralj mesa Petar Matijević, koji već posluje u Hrvatskoj, ali i razni zainteresirani kupci iz Slovačke, Poljske i Češke koji dolaze sa znatnim kapitalom. Svima njima interesantna je plodna slavonska zemlja, farme, silosi, vinarije i sve drugo čime ove tri poljoprivredne kompanije raspolažu.

Konačnu odluku će ipak donijeti čelnici Fortenova grupe

PIK-u Vinkovci je tvrtka koja raspolaže s oko 6000 hektara zemlje, skladišnim kapacitetima od 86.800 tona, farmama svinja, junadi, hladnjačom, pakirnicom.

Direktorica Korporativnih komunikacija Fortenova grupe Anja Linić Sikavica rekla je kako u ovom trenutku nisu primili nikakve ponude ni za jedan od svojih biznisa na kojima bi se dalje radilo osim onih koje su ranije objavili:

"Poljoprivredne kompanije Fortenova grupe, kao i ključne operativne kompanije u našim segmentima maloprodaje i prehrane, drže vodeće tržišne pozicije na svim tržištima na kojima posluju i zapošljavaju vrlo talentirane ljude. Stoga ne iznenađuje da naši biznisi, uključujući poljoprivredne kompanije


Izdvojeno

Reci što misliš!