Vijesti / Regija

posljednja sjednica skupštine

Proračun županije povećan za 56,8 milijuna kuna

Proračun županije povećan za 56,8 milijuna kuna

Na sjednici su usvojene prve izmjene i dopune proračuna Županije za 2021. godinu

Danas je održana 38., zadnja u aktualnom sazivu, sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Radi poštivanja epidemioloških mjera održana je u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, a na dnevnom redu bilo je 40 točaka i sve su prihvaćene. Između ostalih, to su prijedlozi odluka o izmjenama i dopunama Proračuna za 2021. godinu te projekcija za 2022. i 2023. godinu, zatim odluke o financiranju decentraliziranih funkcija školstva, programi javnih potreba u školstvu, socijalnoj skrbi, Program mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za razdoblje 2021.-2023. godine, izvješća o radu županijskih ustanova.

Na početku sjednice, pod točkom „pitanja i prijedlozi“, vijećnici Marko Bogatić, Ivica Šimundić, dr. sc. Nedeljko Bosanac i Zvonko Pongrac te predsjednik Skupštine dr. sc. Dragan Vulin i župan Ivan Anušić rezimirali su četverogodišnji rad Županijske skupštine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije održavale su se redovito te smo donosili bitne odluke za funkcioniranje i rad Županije. Često se odlučivalo jednoglasno i nije se vidjelo da bi netko pokušavao raditi opstrukcije nego su svi vijećnici prepoznali važnost svega što radimo i tomu dali podršku. To mi je kao županu znatno olakšalo funkcioniranje te svim vijećnicima zahvaljujem na suradnji tijekom ove četiri godine. Započeli smo stvarno velike projekte, neke dovršili, neki su u tijeku ili će ubrzo početi. Njihova vrijednost mjeri se u milijardama kuna, od sustava za navodnjavanje, RDC-a, revitalizacije starog OLT-a, novog Gospodarskog centra, obnove zgrada institucija kojima je Županija osnivač, domova za starije i nemoćne osobe, osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja do projekata besplatne školske kuhinje za učenike osnovnih škola, izgradnje nove srednje škole u Donjem Miholjcu, projektu dostupnije primarne zdravstvene zaštite, otvorili smo nove specijalističke ambulante u Belom Manastiru, Đakovu, Našicama, Donjem Miholjcu i Osijeku. Osobito mi je drago što je većina projekata napravljena sredstvima europskih fondova", rekao je župan Ivan Anušić te najavio da je spreman i projekt izgradnje I. gimnazije u Osijeku za što su kreditnim zaduženjem Županije osigurana potrebna sredstva.

"Projektna i građevinska dokumentacija su spremne i kada se steknu preduvjeti, počet ćemo s izgradnjom", rekao je.

Naglasio je da se u protekle četiri godine u Osječko-baranjskoj županiji poslove i aktivnosti iz izvorne nadležnosti županije često nadograđivalo i drugim aktivnostima.

"Preuzeli smo inicijativu, pokazali želju i volju da nešto napravimo zajedno s Vladom RH i ministarstvima te uspjeli pokrenuti određene projekte koje sada vodimo i realiziramo, poput Gospodarskog centra  i revitalizacije starog OLT-a", istaknuo je župan.

Pročelnica Upravnog odjela za javne financije OBŽ Snježana Raguž pojasnila je izmjene i dopune aktualnog proračuna koji sada iznosi 1.600.318.000 kuna. 

"Na sjednici smo usvojili prve izmjene i dopune proračuna Županije za 2021. godinu odnosno njegovo povećanje za 56,8 milijuna kuna. Od toga se 26,4 milijuna kuna odnosi na povećanje županijskog proračuna, a 30,4 milijuna kuna na povećanje proračuna korisnika koji su samo evidencijski prikazani", kazala je pročelnica Raguž.

Tako je, između ostalog, za I. gimnaziju osigurano je 10 milijuna kuna, za 2 milijuna kuna povećana su sredstva za izgradnju RDC-a, za oko 3 milijuna za projekte navodnjavanja te 1,5 milijuna kuna za potpore turizmu.


Izdvojeno

Reci što misliš!