Vijesti / Regija

župan u posjeti utočištu za mlade u aljmašu

Nakon Cenacola ponovno spremni za skladan obiteljski život

Nakon Cenacola ponovno spremni za skladan obiteljski život
OBŽ

U ovom utočištu za mlade koji su imali problema s ovisnošću, izgrađenom 2019. godine, trenutno živi 15 osoba koje se na taj način pripremaju za novi život

Zajednicu Cenacolo u Aljmašu danas su posjetili  župan Ivan Anušić i predsjednik Savjeta za građanske inicijative OBŽ i saborski zastupnik Ivan Radić. U ovom utočištu za mlade koji su imali problema s ovisnošću, izgrađenom 2019. godine, trenutno živi 15 osoba koje se na taj način pripremaju za novi život.

"Ovo je hvalevrijedan projekt, projekt koji je potreban našoj zajednici, gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koja je donirala pola milijuna kuna za izgradnju i uređenje ovog objekta. Prepoznali smo inicijativu i aktivnosti vlč. Jurića i naravno mlade ljude kojima je potrebna pomoć,a  koji su se našli u takvoj životnoj situaciji. Oni ovdje imaju mogućnost vratiti se na pravi put, vratiti se u društvo i napraviti dobro ne samo za njih i njihove obitelji nego za cijelu zajednicu. To je Osječko-baranjska županija prepoznala i zajedno s vlč. Jurićem, s kojim komuniciramo dugo i na nizu projekata, pomogli i nadamo se napravili jedan pozitivan korak prema realizaciji projekta i benefitima koje donosi za zajednicu" rekao je župan Ivan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Velečasni Ivan Jurić zahvalio se Osječko-baranjskoj županiji na podršci koju pruža Cenacolu.

"Zajednica je usmjerena na način da nikog ne traži ili primorava da daje pomoć. Ipak, Osječko-baranjska županija je prepoznala važnost ovog projekta i svim srcem se odazvala pomaganju. Radi se o problemu koji je problem cijele zajednice, a to su ovisnost o kocki, drogi, alkoholu te u novije vrijeme, internetu. Cenacolo pokušava riješiti taj problem i dosta uspješno već godinama radi na tome, ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu. Smisao zajednice je ne živjeti na jaslama niti države niti Crkve, već stvarati „svoj kruh“ sam. Zbog toga i mi u Cenacolu nastojimo obrađivati vrt, brinuti o životinjama i raditi svakodnevne poslove te ono što je najbitnije; vratiti se obiteljskom životu. U zajednici je trenutno 15 štićenika, ali imamo kapacitete i za 30-40 korisnika", naglasio je velečasni Jurić.

"Do dolaska u Cenacolo završio sam srednju školu i zaposlio se u obiteljskom poslu, a problemi su počeli u mojim 30-im godinama, kada je velik dio društva počeo osnivati obitelji. Moj je život tada otišao u drugom smjeru, odao sam se alkoholu i drogi i nisam mario za obitelj. Došao je trenutak za odluku u kojem smjeru želim ići - nastaviti lošim putem ili potražiti pomoć, što sam i učinio ovdje u zajednici Cenacolo. Ona mi pruža mir i život bez laži te okrutnog vanjskog svijeta uz pomoć molitve i vjere u Boga. Sada, godinu dana kasnije, mogu reći da izlazim iz tame i pronalazim veselje u svim onim stvarima koje su me ranije veselile. Raduje me suživot u ljubavi, miru, ali i rad u prirodi i zajednici", rekao je Ante Renić, štićenik zajednice koji je došao iz Kaštela i ima 38 godina.


Izdvojeno

Reci što misliš!