Vijesti / Regija

četvero poginulih

Ispovijest vatrogasca koji je spašavao migrante u stravičnoj nesreći na autocesti A3

To je ono s čime se vatrogasci susreću svakodnevno, ali ne u ovakvoj mjeri, kazao je Zlatko Pješ

U stravičnoj nesreći kod Okučana u prevrnutom kamionu koji je prevozio role kartonskog papira poginulo je četvero migranata. Bolji život u nekoj europskoj zemlji, skrivajući se u kamionu, odlučilo je potražiti njih ukupno 24, među desetak teže ozlijeđenih je i dijete. 

Prvi na mjestu tragedije bili su vatrogasci koji za RTL prepričavaju stravične scene koje su ih dočekale rano jutros na autocesti.

Četvero poginulo

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U 3.10 sati ujutro prevrnuo se kamionu kojem se među rolama papira teškima više od tone skrivalo 24 migranata. Život je izgubilo njih četvero.  

"Mi smo tamo zatekli unesrećene koje je zapravo u prevrtanju tog šlepera prignječio papir, težak papir koji se koristi za ambalažu sokova i mlijeka. To je sve bilo teško pomaknuti s obzirom da se ispod tog tereta nalazilo desetero ljudi", kazao je zapovjednik JVP Novska Zlatko Pješ. 

Kamion je probio zaštitnu ogradu, a autocesta kod Okučana satima nakon nesreće bila je zatvorena. "Tamo smo zatekli zbilja strašne prizore. To je ono s čime se vatrogasci susreću svakodnevno, ali ne u ovakvoj mjeri. Rolu po rolu smo uklanjali da bismo oslobodili unesrećene", kaže Pješ.

Dvoje djece prošlo bez ozljeda

Petero ljudi, među kojima je i dvoje djece prošli su bez ozljeda. Neslužbeno u kamionu su se nalazili državljani Sirije. Svi ozlijeđeni, od kojih je desetero teško, smješteni su u bolnicama u Pakracu, Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu. 

nesreća
kod okučana Teška prometna nesreća na autocesti A3: Poginule četiri osobe, riječ je o migrantima?

"Primili smo četiri mlađe muške  osobe sve s teškim tjelesnim ozljedama, sve su strani državljani. Njihovo stanje je stabilno ali iz sekunde u sekundu promatramo njihove vitalne parametre i pratimo sve drugo", kazao je  ravnatelj OB Dr. Josip Benčević Slavonski Brod Josip Samardžić. 

Vozač, 42-godišnji državljanin Srbije, također je u bolnici. Protiv njega će biti podignuta kaznena prijava za izazivanje prometne nesreće, a istraga oko načina na koji su skriveni migranti uopće ušli u zemlju se nastavlja. 

Kada su ušli u prikolicu?

Glavno pitanje je jesu li u prikolici bili i prije prelaska granice ili su naknadno, u Hrvatskoj, ušli u kamion. Tvrtka u čijem je vlasništvu vozila cijeli slučaj nije htjela komentirati.

"Kada liječnici dopuste i kada to uvjeti budu dozvoljavali da policijski službenici obave razgovor s vozačem to ćemo i učiniti i nastaviti s kriminalističkim istraživanjem o okolnostima pod kojim uvjetima su se osobe našle u tovarnom dijelu teretnog vozila", kazala je glasnogovornica PU brodsko-posavska Kata Nuić.

Migranti koji su se nalazili u prikolici kamiona ne posjeduju osobne dokumente, pa policija tek treba utvrditi njihov identitet. Trenutačno ih je petero u policijskoj postaji i bit će im ponuđen azil.


Izdvojeno

Reci što misliš!