Vijesti / Regija

potpisan ugovor

Uz 72 posto bespovratnih EU sredstava Beli Manastir gradi novi sustav odvodnje

Uz 72 posto bespovratnih EU sredstava Beli Manastir gradi novi sustav odvodnje
OBŽ

Cjelokupan „Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir“ obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje, odnosno dogradnju sustava odvodnje grada Belog Manastira i prigradskih naselja Branjin Vrh, Šećerana i Šumarine

Ugovor o izgradnji sustava odvodnje na „Projektu poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir“, u vrijednosti 38.465.111,34 kuna (bez PDV-a) i s rokom izvršenja od 26 mjeseci, danas  (5. ožujka 2021. godine) u Belom Manastiru potpisali su direktor Baranjskog vodovoda d.o.o. Krunoslav Rob i predstavnici Zajednice izvođača, odnosno tvrtki Odvodnja d.d., Sokol d.o.o., Karašica-Vučica d.d., Gravia d.o.o. i Osijek-Koteks d.d.. Između ostalih aktivnosti, Ugovor se odnosi na izgradnju sustava javne odvodnje grada Belog Manastira i prigradskih naselja Branjin Vrh, Šećerana i Šumarine, odnosno izgradnju 18.029 metara gravitacijskih cjevovoda, 3.942 metara tlačnih cjevovoda, 12 crpnih stanica i 850 priključaka.

Potpisivanju ugovora nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Ivan Anušić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Realizacijom vrijednih projekata putem fondova EU poboljšavamo kvalitetu i standard života svih stanovnika Hrvatske. Ovakva vrsta projekata, osobito vodno-komunalni projekti poput sustava vodoopskrbe i odvodnje govore o temeljnim uslugama koje trebamo pružati građanima, a na njih se nadovezuju ostali projekti gospodarstva, turizma, poljoprivrede. Više od 20 milijardi kuna je vrijednost projekata vodnokomunalne infrastrukture koji se upravo financiraju iz fondova EU, a u novom programskom razdoblju 2021.-2027. čeka nas ponovno lijepa omotnica novih projekata i izazova kojima ćemo nadam se konačno učiniti ovakvu infrastrukturu dostupnu u cijeloj Hrvatskoj", rekla je ministrica Nataša Tramišak.

Župan Ivan Anušić dodao je kako su na području Osječko-baranjske županije u suradnji s Hrvatskim vodama u tijeku projekti u vrijednosti više od dvije milijarde kuna, a koji donose bolje i kvalitetnije uvjete života svih građana. Pohvalio je visoku razinu komunikacije na relaciji grad, županija, ministarstva i Vlada RH, koja se potvrdila i u pripremi ovog projekta.

"Kvalitetan sustav odvodnje donosi nove mogućnosti za zdrav život i razvoj u smislu turističke destinacije, ali i poduzetništva na području Baranje. Budući da su 72 posto projekta bespovratna sredstva EU, jasno je da povoljan trenutak dostupnosti europskih fondova trebamo iskoristiti. Zahvaljujući velikom interesu OBŽ, osobito župana, uspjeli smo dovesti u operativnu fazu sedam projekata na području županije, svi su aktivni i završit ćemo ih na zadovoljstvo svih sudionika i građana", rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob zahvalio je Vladi RH i nazočnim gostima na potpori. Naglasio je kako će se ovim projektom riješiti veliki komunalni problem grada, a sustav odvodnje prilagoditi europskim standardima, pa je građane Belog Manastira pozvao na strpljenje tijekom radova jer će time riješiti višegodišnji problem.

Cjelokupan „Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir“ obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje, odnosno dogradnju sustava odvodnje grada Belog Manastira i prigradskih naselja Branjin Vrh, Šećerana i Šumarine. Drugi dio projekta odnosi se na nadogradnju postojećeg UPOV-a, povećanje stupnja pročišćavanja, uključujući izgradnju solarne sušionice mulja. Unutar projekta je i nabava specijalnih komunalnih strojeva i vozila, kao i izrada koncepcijskog rješenja smanjenja gubitaka u vodoopskrbi. Provedba Projekta predviđena je najduže do 31. prosinca 2022. godine.

Ukupna vrijednost Projekta aglomeracije Beli Manastir iznosi 145.853.703,75 kuna, ukupni prihvatljivi troškovi su 116.682.963,00 kuna, s tim da su bespovratna sredstva EU 84.133.031,72 kuna (72 %). Nacionalni dio koji iznosi 32.549.931,28 kuna i dijeli se na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 43,33 %, Hrvatske vode 43,33 %, Baranjski vodovod d.o.o. 8,14 % te Grad Beli Manastir 5,20 %.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!