Vijesti / Regija

nelojalna konkurencija

Mljekari na mukama, pod hrvatskom etiketom prodaju se uvozna mlijeka

Proizvođači, koji najčešće drže i više od 50 muznih krava ljuti su jer zbog uvoznog, jeftinijeg mlijeka teže prodaju svoje

U novim nevoljama su mljekari. Hrvatska poljoprivredna komora upozorava da se u trgovinama pod hrvatskom etiketom prodaje uvozno mlijeko. Upozoravaju i da su ovakvi marketinški trikovi zabranjeni jer na nacionalnoj razini za izvorno hrvatsko postoji samo oznaka - Mlijeko s hrvatskih farmi.

Domaće mlijeko posljednjih dana sve teže nalazi svoj put do potrošača, jer na put mu staje ono uvozno mlijeko, primjerice iz Češke i Poljske. iz Hrvatske poljoprivredne komore tvrde da im se i kupci i proizvođači žale na uporabe nedozvoljenog znakovlja koje bi kupce trebalo uvjeriti u izvornost mlijeka.

"Što se tiče mlijeka tu imamo znak mlijeko hrvatskih farmi koje se kontrolira od strane ministarstva i institucija i to je jedino mlijeko koje dolazi s područja Hrvatske, a svi ostali ako koriste znakovlje, pa smatram da to nije dopustivo", rekao je Igor Rešetar,
Predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK.

Proizvođači, koji najčešće drže i više od 50 muznih krava ljuti su jer zbog uvoznog, jeftinijeg mlijeka teže prodaju svoje.

"Mi držimo svoju cijenu jer je kvaliteta mlijeka odlična, osobito u usporedbi s uvoznim koje je prerađeno. Naše dolazi direktno sa naših farmi", rekla je Barbara Fučec,
djelatnica u OPG-u.

Sve ovo događa se u trenutku kada je proizvodnja domaćeg mlijeka napokon počela rasti i to nakon dugih 7 godina. Proizvođači mlijeka lani su isporučili 434,2 milijuna kilograma mlijeka. Povećanje se nastavilo i u ovoj godini, ovaj je siječanj bio za 1,7 posto bolji od prošlog. No, zabrinjava što se i dalje uzvozi mlijeko iz Češke, Poljske i drugih zemalja u vrijednosti 253,4 milijuna eura.

"Moram reći da se naše mlijeko ovdje kontrolira od same proizvodnje, prerade do prodaje, dok uvozno dolazi staro godinu dana. A naša se testira svaki dan", rekao je Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK. 
Iz poljoprivredne komore, tvrde da podršku imaju i iz ministarstva poljoprivrede pa se nadaju da će se obmanjivanju potrošača uskoro stati na kraj. 
 

Izdvojeno


Reci što misliš!