Vijesti / Regija

borba s koronavirusom

Capak: ''Bilježimo blagi početak porasta oboljelih u odnosu na protekle tjedne''; Božinović: ''Sigurno da 1. ožujka nećemo otvoriti sve''

''Ono što je bitno kad govorimo o lokalnim ili regionalnim zahtjevima stožera, uvijek je to na kraju odluka nacionalnog Stožera'', kaže Božinović

Na današnjoj presici članovi Nacionalnog stožera iznijeli su najnovije informacije o borbi s koronavirusom u Hrvatskoj.

Bilo je govora i o novom popuštanju mjera koje se očekuje za točno tjedan dana, sljedećeg ponedjeljka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na početku press konferencije pročitane su današnje brojke o novim slučajevima zaraze u Hrvatskoj.

"Prije tjedan dana imali smo 68 novooboljelih, a tjedan prije toga imali smo 71 novooboljelog. Nastavlja nam se blagi početak platoa ili vrlo blagog porasta u odnosu na prethodne tjedne", rekao je Krunoslav Capak.

Dodao je da je trenutna incidencija prosječna za RH 111.2, a da najnižu incidenciju ima Istra 30.2.

"14-dnevna stopa incidencija, kad gledamo zemlje EU, Hrvatska je na 3. mjestu. Nižu incidenciju imaju samo Danska i Finska. Trenutno najvišu incidenciju ima Češka", naglasio je Capak.

Dodao je također da je do danas od početka cijepljenja HALMED zaprimio 927 sumnji na nuspojave nakon cijepljenja.

Kašnjene Moderninih cjepiva komentirao je Capak:

"Moderna je najavila da će 25.2. isporučiti 16.800 doza cjepiva. Što se tiče ostalih, imamo najave i za ožujak osim od Moderne. Samo su najavili da će u 3. mjesecu isporučiti 55.000 doza. To znači da bi do kraja ožujka trebali primiti još 508.630 doza cjepiva", rekao je Capak.

Ministar Vili Beroš komentirao je manji broj pregleda i zahvata u bolnicama u 2020.

"Ono što mogu reći da smo nešto naučili na osnovi proljetnog vala i da smo prilagodili zdravstveni sustav novom načinu funkcioniranja. Svugdje u svijetu je jasno da su zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju covid problematike. Cijelu jednu zdravstvenu ustanovu u Zagrebu smo morali preusmjeriti na Covid, to je bio način da rasteretimo i druge zdravstvene ustanove. Formirali smo i pozivni centar nakon što je Dubrava pretvorena u Covid bolnicu, da se riješe narudžbe koje su bile usmjerene prema Dubravi", rekao je Beroš i pozvao pacijente da se odazivaju na preventivne preglede.

"O tome moramo razmišljati i na temelju naših iskustava utemeljenih na proljetnom valu smo tako utemeljeli zdravstveni sustav da on pruža i drugu zdravstvenu zaštitu", naglasio je ministar zdravstva.

Na Stožeru su komentirali i nošenje maske nakon cijepljenja AstraZenecom.

"Mi u ovom trenutku ne bi rekli nikom da ne nosi masku, učinkovitost cjepiva nije 100% nijednog, pa tako ni ovih. Dok se nama značajno ne smanji transmisija virusa, dotle je svima preporuka da nose maske", rekao je Capak.

Potom je Božinović komentirao popuštanje mjera od ponedjeljka i otvaranje terasa kafića.

"Razgovori su već počeli ovaj tjedan, ključni razgovori u Vladu idu sredinom tjedna. Sve ovisi o situaciji koja je dobra unatoč blagom porastu. Hrvatska je u samom vrhu zemalja EU kad govorimo o incidenciji, od nas su trenutno bolje samo dvije zemlje, to govori o povoljnoj situaciji. Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u Hrvatskoj i oko nje i u tom smislu ćemo razgovarati sa i resornim ministrima i cilj nam je da se što više toga normalizira, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene. Sigurno da mi 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je bilo prije, ali ako ovakvi trendovi se nastave razvijati, da ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost popuštanja, to postoji. Sad nije trenutak da budem konkretniji, bar ne prije ovih sastanaka koji nam slijede", poručio je ministar Božinović.

Dodao je da prate i lokalne situacije.

Izdvojeno


Reci što misliš!